Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Turen 2002

Turen uge 25 og 26 (15-30 juni)

Sidste års fiskeri sad igen i år i vores erindring, da vi ankom til Overhalla. Efter de seneste meldinger at dømme var forholdene omtrent, som da vi tog hjem sidste år, altså noget trælse, kort og godt. Lavt, klart og varmt vand. Ikke den bedste cocktail, for et hold juni-fiskere!. Det var med lidt bange anelser, vi åd de sidste kilometer, men det gode premierefiskeri formåede dog at holde forventningerne på skyhøjde, selv da vi fik øje på Namsen!!.

I de 14 dage vi var der, faldt elven de første tre dage vel højst 20 cm, til ca. det niveau vi forlod den ved sidste år. Der blev den stort set resten af turen, kun med ganske små ændringer. En hel dags regn havde f. eks. ingen indvirkning på klarhed eller vandstand. Det viser lidt om hvor tør juni har været i Namdalen. Eneste positive udvikling, var at temperaturen faldt i takt med vandstanden, på grund af køligere vejr, heftige regnskyl og tordenbyger, fra ca. 18 grader til ca. 12 grader. De sidste to dage fik Namsen en anelse farve. Altså ikke de bedste forhold at gå igang med..

Søren og jeg havde en prøvetur på Grande/Hildrum, 6 timer før vores normale fiskeri startede og det så jo lovende ud!. Det gør det heldigvis altid, når man er igang igen efter lang tids venten!. Det var nogle år siden vi sidst havde fisket på Hildrum, så det var et hyggeligt gensyn. Der blev fisket intenst, i håb om at nuppe turens første laks, men det skulle dog ikke blive os, der stod for den. Det blev (som sædvanligt) Karsten, der tog den første laks. Blot en 10 minutter efter start på Musicboxen, landede han en laks på 4,7 kg!. Ikke så meget pjat her!.
Karsten med soltørret laks!

Der skete ikke mere de første døgn og snakken gik konstant om regn og håbet om regn. Vi havde hørt om dykkeren på Krukårn, der bekræftede, at der stod ufatteligt mange laks og ventede på at gå op og i fjorden var der også observeret masser af laks. Lidt panik over forholdene kunne alle mærke og vi håbede bare at undgå 14 dage med status quo!.

Markfiske på Sellæg

Søndag morgen kl. 0400 skulle jeg fiske med Jonar på Sellæg, som det kaldes. Et fiskeri som jeg ikke havde prøvet før og det foregik med mark. Jonar havde briefet mig grundigt, men jeg havde alligevel problemer med at kroge de fisk der huggede. Men det var et fiskeri jeg sent vil glemme. Blot at sidde i båden, fik mig næsten til at glemme selve fiskeriet!. Efter en time, sagde han: "Så bytter vi", og jeg kunne mærke klumpen i halsen blive større!.
Stor var lettelsen, da jeg opdagede at det ikke var så vanskeligt, som frygtet!. Efter Jonars instruktioner fik jeg placeret båden nogenlunde. Så kunne jeg samtidig sidde og se hvordan han elegant affiskede nakken og suget. Utroligt spændende!.

Vi havde yderligere en tur, senere i ugen, men vi havde ikke det store held med os. En enkelt grilse blev det til og Jonar tilbød, at lave en middag ud af den. Det siger man jo ikke nej til og det var simpelthen den bedste middag på hele turen!. Undskyld, alle jer der lavede mad i Villa Ro, men det var det nu engang!.

Dette år var det første år vi oplevede så mange springende laks og så stor aktivitet i elven. Det er normalt ikke det Namsen er bedst kendt for i starten af juni. Oven i købet var der mange store i mellem. Det var tydeligt, der stod mange store laks på de kendte pladser. Det var i sig selv en oplevelse, men i længden var de ved at tage pippet fra os, da vi selvfølgelig ikke var i stand til at få dem til at lege med. Kun når andre laks gik op og kunne genere dem tilstrækkeligt, var der en chance, hvis man altså lige var på pletten!

Første bådlaks blev taget af manden med verdens største sygekassesolbriller, Per fra Randers Rebels. Per og Mogens var også så ubeskedne, allerede dagen efter, at tage turens største laks!. En formiddag på Grande/Vold, da Jørgen og Steen netop var kommet gik snakken lidt, før de skulle igang. Per sagde ude fra vandet, at nu sker det her kl. 11!. Jørgen var lidt sen med kameraet for på klokkeslaget 11 tog laksen!. Han fik dog det meste af fighten i kassen. En dramatisk fight, hvor hjulet (vistnok set sidste gang i Per og Mogens' båd!) chrasher fuldstændigt og Mogens må "fodre" udløbende med den ene hånd!. Til alt held var laksen kroget, så kun et linebrud kunne have reddet den!. Begge laks var "gammelkarle" og havde altså stået nogle uger i elven.
Per med første bådlaks!

Efterhånden som tiden gik, fandt vi gradvist ud af, at det bedste fiskeri fandt sted hvis vandet havde fået ro en time eller to. Faldt dette yderligere sammen med en opgang, var der næsten "sikker" fisk. Fra landfiskerne fik vi at vide, kontakten med fisk og aktiviteten ophørte straks efter en båd havde sejlet op af valdet!. Vi er jo vant til at motoren og bådenes færden intet betyder for fiskeriet, men det gør det helt sikkert ved lavt og klart vand, hvor bunden ses overalt!. Er der så ydermere trængsel på valdet, således at første båd sejler op når sidste båd er startet, er Namsen pludselig ikke så stor mere!.

Det medførte en slags VM-tilstande, ingen havde forståeligt nok lyst til at blive hægtet af, så der blev fisket både nat og dag. Fakta er, at samtlige laks fanget fra båd, blev kroget af første båd på valdet, efter en tid med ro!. I jagten på laksen, bliver man let offer for taktiske tiltag og sin egen iver, når det trækker ud med fangsten. Og hårene begynder at rejse sig, når ord som taktik og planlægning sniger sig ind i laksefiskeriet. Her kommer charmen og glæden til kort!.

Der var på et tidspunkt mere energi i laksen end i de to tullinger tilsammen!

Måske havde Jørgen og Steen lugtet lunten for de tog den med knusende ro og "grovhyggede" temmelig meget. Ikke desto mindre fik de (i starten) fisk, når de endelig kom på vandet. De blev bedst fangende hold med 4 laks mellem 4 og 6,8 kg. Laksen på billedet var en smældfed Bjøralaks med et konditionstal på et godt stykke over 1.5!. Den gav dem fight på alle tangenter og energibundtet kan kun takke en ekstrem god krogning for sin skæbne. Desværre så vi ikke flere af dem på turen.

Jørgen og Steen havde også kontakt med, hvad der med lethed kunne være blevet turens absolutte højdepunkt. En stor laks mange af os havde set og vurderede til et sted mellem 15-25 kg. Men desværre slap heldet op og måske var det "grovhyggen", der havde sløvet reaktionerne hos de to dygtige fiskere!!!. Søren og jeg betragtede sceneriet på afstand, da vi lå et stykke bag dem. Vi var enige om at fisken ville hugge, da den var meget aktiv lige på det tidspunkt, da Jørgen og Steen nærmede sig og det skete da også. En laks, der under udløb er i stand til at skræmme en anden laks på 10-15 kg ud af vandet, er stor!!. For os så det ud som om de var gået i chok og vi ventede på, at der skulle ske noget i båden. Der skete bare ikke noget og vi vidste den var tabt, da vi så de begyndte at ro igen. Laksen tog en lufttur efter et 200+ meters udløb og var væk!. Ærgerligt, men sådan er det jo at fiske laks.

Søren og jeg fiskede mere end sædvanligt efterhånden, som resultatet udeblev. Og vi var ærlig talt noget forbløffede over, at vi ikke engang kunne fremprovokere et eneste regulært laksehug i ugen!. Det var de nøgne fakta, som fik os væltet ud af den vante ro og gav stof til eftertanke!. En af de sidste aftener fik vi dog 3 grilse, alle under 1,5 kg, som vi genudsatte i forventning om, at nu var vi igang!!!. Det næste hug ses på billedet og det var det sidste!. Sådan er det også at fiske laks!!.
Skrubbe på wobbler!

Der blev taget flere laks i ugen af Karsten, Frederik og Jørgen/Steen og som ved VM røg nogle af favoritterne ud før tid. Jeg havde satset stort på min makker Søren (og han på mig!) og også Søren Flensborg/Dennis havde jeg som nogle af favoritterne i denne uge, men sådan skulle det ikke gå. Meget kan man sige om Frankrig, men spille fodbold kan de. Det var kedeligt, at sige farvel til dem uden at få mere at se!.

 

Anden uge bragte friske kræfter til (og bacon og æg). Det giver altid et frisk pust med nye fiskere, så deres energi smittede straks af på os. Der gik da heller ikke længe før Jørgen og Steen kom hjem med en double på 4,6 og 6,5 kg.

Henrik med natlaks fra Boxen!

Henrik fik hans første laks i anden uge. Han er jo kaptajnens lærling, så han har efterhånden lært mange af den gamles tricks. Og det lykkedes så endelig for ham en tidlig nat i Musicboxen. Desværre yder billederne jeg tog ikke hans laks fuld retfærdighed på grund af manglende blitz. Det var ellers en af turens flotteste fisk!. Når hans læretid snart er omme, kan jeg kun frygte fremtiden for os bådfiskere!!. Her ses han på et tidspunkt lige efter fighten, hvor han stadig ryster lidt på hænderne!.

Heldigvis har vi også nogle friske bådhold under oplæring og Claus og Anders gik bramfrit til sagen. Fordomsfri og uspoleret tilgang til fiskeriet har ofte givet store overraskelser og det skete også for Claus og Anders. Samme nat krogede de måske deres livs fisk, et sted vi ellers ikke tillagde mange muligheder. Igen et glimrende eksempel på, at erfarne fiskere også kan lære af nye fiskere!.

I samme øjeblik sluken svingede ind over det lave vand, eksploderede overfladen i en kaskade af vand og før de fik set sig om, var det meste af baglinen væk!. Lidt senere var fisken også væk!. Den slags oplevelser går i blodet på den mest hårdhudede og de to gutter gik herefter også til makronerne. Da de igen kom igang, tog de såmænd ugens største laks på 6,8 kg, som Anders her ses med!.

Anders med laks!

Personligt har jeg lært nogle lektier i år og den vigtigste er nok, at det ikke er en selvfølge at fange en laks!. Et eller andet sted er det sundt igen at mærke, det hænger sådan sammen!. På den lidt sjovere side har jeg oplevet et andet af Åges mundheld i år, nemlig at "miraklernes tid er ikke forbi!". Og det er de altså heller ikke!. Sådan følte jeg det i hvert fald, efter at have fisket en uge med Søren uden nap og det meste af anden uge alene, også uden nap. Så stor var glæden selvfølgelig, da der en af de sidste dage (som forventet!!!!!!!!!) gik hul på bylden!.

Ja, jeg troede jo knapt mine egne øjne!
Min ven i nøden, Åge, tilbød mig sin skulder at græde ud ved, en af de sidste dage. Han kunne jo godt se hvor det kunne bære hen for mig. Samtidig gjorde han mig opmærksom på, at "miraklernes tid jo endnu ikke var ovre". Det tænkte jeg jo lidt over. Sammen med den gode middag hos Jonar, må det have vendt min fiskelykke, for dagen efter roede jeg to laks hjem til mig selv!.Den første på 6,5 kg, tog en Vaaksi og den anden på 5,5 kg tog en Jurmu. Det var dejligt, og jeg fik en god fight med laksene. Det skal lige nævnes, at jeg samme dag også mistede 3 laks. Det var ellers spændende både at ro, fighte og lande laksene alene, selvom det selvfølgelig var et minus, Søren ikke var med. Men jeg er overbevist om, at han sparer sammen til noget mere alvorligt!.

De sidste dage gik med godt grilse fiskeri og Finn fik en flot havørred på over 2 kg. Frederik mistede en et par gode laks i Boxen, men han havde jo sit på det det tørre. Uheldigvis havde han også problemer med bilen, som han dog nåede at få repareret i Namsos.

Arne og Harry begyndte også at mærke det snerpede mod enden uden at have fået laks. De tog det meget afslappet, men mod slutningen kunne man godt fornemme, en mindre panik over den udeblevne forløsning. Men som de tapre kæmpere, stod de ud den sidste nat, for at redde hvad reddes kan. Og et andet godt mundheld fulgte dem, nemlig "Lykken står den kække bi"!. Det gjorde den!. På målstregen, mens alle sov, fik de en laks på 4,5 kg og turen var reddet!.
Brdr. Hansen lod sig ikke kue!

På vej hjem over tog vi os god tid og besøgte Gaulfossen ved Hovin!. Et sted hvor jeg godt ville have en lille rotur!. Rygterne siger den ikke er så god som den har været, men ikke desto mindre blev der alene 1. juni landet 42 laks. Alle over 10 kg!. Et flot sted!. Længere opstrøms fik vi en laksefight med på vejen. Vi holdt ind og fik det hele med på afstand. Den vejede omkring 10 kg. En passende måde at afslutte en laksetur på!.

Gaulfoss poolen!
Laksefight i Gaula.

Som altid havde vi en kanongod tur og vi længes jo allerede til næste år!. Nogle skal sikkert afsted til Namsen igen i august!. Skitt fiske til alle medlæsere, der drager afsted i den kommende tid!.

 

Fangstrapport for uge 25 og 26

Dato Kl Fisker/Roer Vald Vgt
Redskab
Art
15/6 1210 Karsten Grande/Musicbox
4,7
Mark
Laks
16/6 0745 Per/Mogens Grande/Rodum 5,2
Sluk
Laks
18/6 1100 Mogens/Per Grande/Vold 10,2
Sluk
Laks
19/6 0730 Jørgen/Steen Grande/Rodum 6,8
Sluk
Laks
19/6 0700 Frederik Grande/Musicbox 5,5
Mark
Laks
21/6 0730 Jørgen/Steen Grande/Rodum 4,8
Wobbler
Laks
21/6 1400 Karsten Grande/Musicbox 6,2
Mark
Laks
23/6 0130 Henrik Grande/Musicbox 5,0
Mark
Laks
23/6 1200 Jørgen/Steen Grande/Rodum 4,6
Wobbler
Laks
23/6 1330 Jørgen/Steen Grande/Rodum 6,5
Wobbler
Laks
24/6 0520 Claus/Anders Grande/Rodum 6,8
Wobbler
Laks
27/6 1500 Lasse Grande/Rodum 6,5
Vaaksi
Laks
27/6 1900 Lasse Grande/Rodum 5,5
Jurmu
Laks
29/6 0015 Arne/Harry Grande/Rodum 4,5
Wobbler
Laks

 

Forholdene taget i betragtning, er det faktisk meget godt!. Der blev også taget en hel del grilse og havørred, som ikke er på listen.


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk