Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2015
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Landfiskeri

Landfiskeri i Namsen, er for langt den største part, lig med ormefiskeri. Ormefiskeri er en krævende metode, men også meget spændende, når man først får det lært. Der fanges, hvor vi fisker, omtrent ligeså mange fisk fra land, som fra båd og nogle gange flere. At fiske med orm er effektivt hele sæsonen igennem, men ofte det mest effektive, når laksen har stået et stykke tid i elven.
laksefiskeri

"Jeg kan fortælle dig, at det er den største kunst at blive en god ormefisker, lige som det er at blive en dygtig fluekaster. Det samme siger mange af engelskmændene.

Det er ikke noget at ro med sluk eller flue, men med orm, det skal der noget til. Jeg har hørt nogle tale ringeagtende om ormefiskere. De tror laksen bider straks, når ormen kastes ud, men de skal bare prøve det, så opdager de noget andet."

(Citat: Svein Moum i B. Lind Jacobsens bog)

Mere rigtigt kan det ikke beskrives. Det er da også bedst, at lære fra en erfaren ormefisker og jeg vil her lade det råd stå, som det bedste, hvis du vil forsøge dig, som ormefisker. De erfarne kender elvens bundforhold, som deres egen bukselomme og har der en viden det tager lang tid at erhverve sig.

En tregangssvirvel monteres på midterbenet med 10 - 20 cm line, heri bindes synk, afhængig af vandstand og strøm op til 80 gr.. Fra svirvlens endeben og ud til krogen er der ca. 1 m line. Nøjagtigt som det kendes fra spinflue. Krogen agnes med en klase store regnorm. Husk rød uldtråd på krogen!. Der kastes normalt skråt opstrøms og når synket rammer bunden fiskes der. Som nybegynder, tror man det hugger med det samme, men det er blot synkets bevægelser henover bunden, man kan mærke.

Laksen kan "smage" på ormene, bide i dem, næsten uden det kan mærkes af fiskeren. Når laksen tager, er man imidlertid ikke længere i tvivl om hvad der sker. Når det sker skal den have lov at tage. De erfarne tæller til 10, før de giver modhug!. Jeg har set laks være kroget så dybt med flue, sluk og wobbler, at krogen ikke kunne tages ud uden at skade fisken. Det har jeg også set med orm, men oftest har krogen siddet i kæbevinklen!.

Tacklet kan laves således: En tregangssvirvel monteres på midterbenet med 10 - 20 cm line, heri bindes synk, afhængig af vandstand og strøm op til 80 gr.. Fra svirvlens endeben og ud til krogen er der ca. 1 m line. Nøjagtigt som det kendes fra spinflue. Krogen agnes med en klase store regnorm. Husk rød uldtråd på krogen!.

Peter Åke fra Surna lærte mig en anden måde at lave tacklet på. Han brugte 2 alm. svirvler istedet. Han mente at laksen, så nemmere kan lures, da den ikke kan mærke modstand fra synket, når den smager på ormene!. Hovedlinen glider igennem den svirvel, hvortil synket er fæstnet. Man skal så huske jævnligt kontrollere linen for slid. Peter åke fanger mange laks i Surna!.

Fiskeri med sluk (blink) fra land kan selvfølgelig også lade sig gøre, man ser bare ikke mange benytte sig af denne metode. Ved høj vanstand er det også vanskeligt at komme ned med et blink, men ved lavere vandstand kan det sagtens lade sig gøre. Da viser der sig mange banker og Namsen bliver til at færdes ved for en landfisker. Mange steder kan der nu vades til gode pladser og fluefiskeri kan også praktiseres med godt resultat.

Revideret 28/12-04


Nyt fra:

Namsen.dk

Norske Lakseelver

-gruppe

Laksefiske i NVD

Wobblergruppe


Norske Lakseelver

NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":

Ser frem til sommeren å Namsen. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Rauno Virta, Sven Åge Svensen and 23 others like this

Svein Arne Dahlen17 kilo?

1 week ago
Avatar

Lars WoldenJa

1 week ago
Avatar

Kommenter

varje gång jag ser detta montage det var för länge länge sedan men kommer aldrig att glömma det var på gartland sex laxar på raken över 10kg med denna på topp 1
5.6kg EMMA O JAN Levererade inte konstigt att man blivit denna älv trogen
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Lasse Laursen updated the group photo in Laksefiske i Namsen vassdraget. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Helge Storihle, Geir Furhovden and 23 others like this

Jon FiskumBra fiskeplass du er på der Lasse😀

2 months ago   ·  1
Avatar

Johnny DonnéOg når du minst venter det......biter det heller ikke :-)

2 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Ohøj!
I ønskes alle en dejlig jul og et godt nytår!.
Og tak for det gamle!
... See moreSee less

Bulle Richstad, Arne Richstad and 23 others like this

Dag ChristensenWill meet again on the banks of Namsen😉

2 months ago   ·  1
Avatar

Jan KølbækLige over Lasse vi ses ved Namsen god jul og godt nytår Kølbæk Samsø

2 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Årets beste "julekort" åpenbarte seg i postkassa i dag 🙂 Og med makker Henriik som holder kontroll på dagene er det bare og glede seg 🙂 God jul Anne Ovidie, Pål og resten av familien på Grande Gaard ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jan Waage, Jørn Fornes Berg and 23 others like this

ældre kommentarer

Kenneth HerlandÅ jeg trenger bare ny sylinder 🤗

3 months ago   ·  1
Avatar

Ann-kristin VieFantastisk fin julegave da😁

3 months ago   ·  1
Avatar

Steinar BorkholmDette blir knallgøy

3 months ago   ·  1
Avatar

Arnfinn KristiansenSånn kom det i posten til meg i dag også Geir Nyhus🤣🤣🤣🤣

3 months ago   ·  3
Avatar

Odd SamuelsenFlere som gleder seg Geir! August på oss!😊🐋

3 months ago   ·  2
Avatar

Pål OkkenhaugHehehaha.😁 Det var jo bare avtalen. Julekortet åpenbarer seg vel det også etterhvert.😁

3 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Tom NiemannFikk "omtrent" samme julekortet gitr👍🤣

3 months ago   ·  1

2 replies

Avatar

Stig WalbergNår det kommer brev fra Kristen, regnet bøtter ned og det uler rundt husveggen så skulle det vært 31 mai. Gammelt norsk jungelord.

3 months ago   ·  3
Avatar

Kommenter

Fant ikke igjen der vi drev og diskuterte de største laksene, men jeg nevnte at det var noen hull. Et av disse hullene var 1952, hvor største laks bare var i underkant av 20 kilo. Ser ut til at vi har løst denne gåten. Det ble tatt mange tyvekiloser i 1952 og den største ser ut til å være 23,5 kg på Ristad ved John Brøndbo. Mangler fortsatt større fisk enn 16 kg i 1969 (Harry Skinstad). Ser av avisene fra 1969 at det var den dårligste sesongen i manns minne ( i flere elver) og tørkesommer, så det ble kanskje ikke tatt større laks i 1969. www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_a371.pdf ... See moreSee less

Knut Flatås, Sveinung Kvarme and 11 others like this

Kommenter