Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Regler/Etik

Det er altid en god idè, at forhøre sig om reglerne og hvordan fiskeriet foregår, før man starter sin fisketur!. Regler kan ændre sig fra år til år og man skylder sine medfiskere og sig selv at være orienteret!!. Fiskeregler for NVD kan læses her.

GAMMELLAKS, VINTERSTØING, OPPSTODDO, OVERHALLING

Kært barn har mange navne og det er meget vigtigt at tage vare på den type laks og passe ekstra godt på dem. Derfor er det også ULOVLIGT at tage vinterstøing, for nu at bruge det mest almindelige norske udtryk. DE SKAL STRAKS GENUDSÆTTES PÅ NÆNSOM VIS.

Det er en af de måder lystfiskere selv kan hjælpe til med at bevare storlaksen. Ved at sørge for hurtig og nænsom genudsætning af vinterstøingen. For det er netop disse laks, som er på vej til havs efter gydning og overvintring i elven, der kan vende tilbage som ægte storlaks!.

En vinterstøingen kendes på sin udmagrede krop . Billedet viser et eksempel og der er ingen tvivl om det er en vinterstøing. I nogle tilfælde kan vinterstøingen være i bedre stand, men den meget magre kropsform vil alligevel være iøjnefaldende.


Meget tynd + sølvblank = vinterstøing = genudsættes

Det er i juni måned, man skal være opmærksom på om det er gammellaks, man har fået på krogen. Lige så snart man har konstateret det, landes laksen hurtigt og nænsomt. Kig efter om der sidder parasitter i gællerne. Man er ikke i tvivl, når de er der!. Udsæt laksen igen hurtigst muligt, giv evt. kunstigt åndedræt, ved at føre laksen frem og tilbage i vandet, så den får vand gennem gællerne. Gammellaksen er i forvejen i dårlig form, så den tåler ikke for godt en lang fight.

Der kan også i sjældne tilfælde være tale om en "Isrenner". Da er det stadig en vinterstøing, meget mager, men den har så været kortvarigt i saltvand så parasitterne er væk. I stedet for at gå til havs er laksen så af en eller anden grund gået op i elven igen.


Vinterstøing genudsættes forsigtigt

DESINFICERING MOD G. SALARIS

Der er indført krav om desinficering af fiskegrej og udstyr, der skal bruges i Namsen vandsystemet. Det er et meget fornuftigt krav. Det er ikke meget der skal til, for at bringe sygdom (Gyrodactulus) til Namsen. En ting man iøvrigt bør være opmærksom på i det hele taget. F. eks. kan en utæt wobbler, brugt i et inficeret vandløb, være nok til at smitte et helt vandsystem!. Desinficeringstationer langs Namsen og Bjøra kan findes her.

OPDRÆTSLAKS (BURLAKS)

Fanger du burlaks, eller opdrætslaks, som af til undslipper havdambrugene i stort tal, så afliv den eller dem, med det samme. Så forhindres noget af den genetiske forurening af vildlaksen. Hvordan ser man forskel?. Det kan være svært, som på billedet herunder af en burlaks på 6 kg. Burlaks har generelt en mere plump kropsform og finnerne og gællelågene er slidte, afrundede eller deforme.

Laksen herunder, er en vildlaks på 7 kg og det ses på den sejlformede hale og brystfinnen. Generelt har finnerne på vildlaks skarpe kanter. Vildlaks har også en slankere kropsform

FISKEREGLER

Der er nogle regler, som skal overholdes under fiskeriet. De er ikke så forskellige fra dem man møder andre steder, f. eks. at vise hensyn til andre fiskere. Det udbredte harling fiskeri har dog nogle specielle regler, som også påvirker landfiskerne.

En regel ved Namsen er, at landfiskere viger for bådfiskere. Det vil sige, at en landfisker ikke må genere en båd, der nærmer sig hans fiskeplads og derfor må han ophøre med sit fiskeri til båden er passeret. Det udgør næsten aldrig et problem for nogle af parterne.

En anden regel er, at man starter altid sit fiskeri fra "toppen" på valdet, altså ved den øvre grænse og man holder sig opstrøms andre både. Hvis der ikke er andre på valdet eller har man lejet det alene, kan man gøre som man vil. Alt for ofte oplever man, at blive "overhalet" og generet af fiskere, der starter lige nedenfor en selv!.

Det er ikke tilladt at anvende ekkolod.

Påhængsmotoren, hvor en sådan bruges, må kun benyttes til at bringe båden til starten af valdet og hjem igen efter endt fiskeri.

HUSK også, at redningsvest er en meget billig livsforsikring og det er påbudt at anvende redningsvest!. Det er endvidere forbudt at fiske fra båd med en alkoholpromille højere end 0,8.

ETIK

Lav dine egne regler her, som andre steder. Vær varsom i naturen og vis hensyn overfor fugle og dyr, der lever langs elven. Falder du over gammel line og skrald, som en eller anden har "glemt", så tag det med hjem i "skralderen". Det hjælper!.

Fanger du laks, der skal med hjem - AFLIV DEN HURTIGT OG EFFEKTIVT - SÅ SNART DEN ER PÅ LAND!. Og behandl derefter fangsten med respekt og værdighed. Du har taget et liv!.

Skal du genudsætte en laks, vær da meget varsom i håndteringen af den. Løft ikke i halenroden, da den let knækker eller beskadiger rygraden, hvis den løftes i denne. Brug net til landing, hvis laksen skal genudsættes!. Hjælp laksen igang igen, før den slippes løs. Støt den og sørg for, at den får vand gennem gællerne, enten ved at holde den mod strømmen eller give den kunstigt åndedræt. Det gøres ved at føre den forsigtigt frem og tilbage i vandet. Når laksen selv vil bestemme, er den klar til at slippes løs.

Der burde være en regel om, at synk skal bindes på med tyndere line, for at undgå "faststående redskaber"!. Vi har "fisket" mistede bundtackler op med fisk på, der var totalt udmattede!.

Revideret 29/6-2018


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk