Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2015
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Regler/Etik

Det er altid en god idè, at forhøre sig om reglerne og hvordan fiskeriet foregår, før man starter sin fisketur!. Regler kan ændre sig fra år til år og man skylder sine medfiskere og sig selv at være orienteret!!. Generelle fiskeregler for Nord-Trøndelag fra fylkesmannen kan læses her.

GAMMELLAKS, VINTERSTØING, OPPSTODDO, OVERHALLING

Kært barn har mange navne og det er meget vigtigt at tage vare på den type laks og passe ekstra godt på dem. Derfor er det også ULOVLIGT at tage vinterstøing, for nu at bruge det mest almindelige norske udtryk. DE SKAL STRAKS GENUDSÆTTES PÅ NÆNSOM VIS.

Det er en af de måder lystfiskere selv kan hjælpe til med at bevare storlaksen. Ved at sørge for hurtig og nænsom genudsætning af vinterstøingen. For det er netop disse laks, som er på vej til havs efter gydning og overvintring i elven, der kan vende tilbage som ægte storlaks!.

En vinterstøingen kendes på sin udmagrede krop . Billedet viser et eksempel og der er ingen tvivl om det er en vinterstøing. I nogle tilfælde kan vinterstøingen være i bedre stand, men den meget magre kropsform vil alligevel være iøjnefaldende.


Meget tynd + sølvblank = vinterstøing = genudsættes

Det er i juni måned, man skal være opmærksom på om det er gammellaks, man har fået på krogen. Lige så snart man har konstateret det, landes laksen hurtigt og nænsomt. Kig efter om der sidder parasitter i gællerne. Man er ikke i tvivl, når de er der!. Udsæt laksen igen hurtigst muligt, giv evt. kunstigt åndedræt, ved at føre laksen frem og tilbage i vandet, så den får vand gennem gællerne. Gammellaksen er i forvejen i dårlig form, så den tåler ikke for godt en lang fight.

Der kan også i sjældne tilfælde være tale om en "Isrenner". Da er det stadig en vinterstøing, meget mager, men den har så været kortvarigt i saltvand så parasitterne er væk. I stedet for at gå til havs er laksen så af en eller anden grund gået op i elven igen.


Vinterstøing genudsættes forsigtigt

DESINFICERING MOD G. SALARIS

Der er indført krav om desinficering af fiskegrej og udstyr, der skal bruges i Namsen vandsystemet. Det er et meget fornuftigt krav. Det er ikke meget der skal til, for at bringe sygdom (Gyrodactulus) til Namsen. En ting man iøvrigt bør være opmærksom på i det hele taget. F. eks. kan en utæt wobbler, brugt i et inficeret vandløb, være nok til at smitte et helt vandsystem!. Desinficeringstationer langs Namsen og Bjøra kan findes her.

OPDRÆTSLAKS (BURLAKS)

Fanger du burlaks, eller opdrætslaks, som af til undslipper havdambrugene i stort tal, så afliv den eller dem, med det samme. Så forhindres noget af den genetiske forurening af vildlaksen. Heldigvis, er rømningerne fra havdambrugene ved at være aftagende (indtil 2002!). Hvordan ser man forskel?. Det kan være svært, som på billedet herunder af en burlaks på 6 kg. Burlaks har generelt en mere plump kropsform og finnerne og gællelågene er slidte, afrundede eller deforme.

Laksen herunder, er en vildlaks på 7 kg og det ses på den sejlformede hale og brystfinnen. Generelt har finnerne på vildlaks skarpe kanter. Vildlaks har også en slankere kropsform

FISKEREGLER

Der er nogle regler, som skal overholdes under fiskeriet. De er ikke så forskellige fra dem man møder andre steder, f. eks. at vise hensyn til andre fiskere. Det udbredte harling fiskeri har dog nogle specielle regler, som også påvirker landfiskerne.

En regel ved Namsen er, at landfiskere viger for bådfiskere. Det vil sige, at en landfisker ikke må genere en båd, der nærmer sig hans fiskeplads og derfor må han ophøre med sit fiskeri til båden er passeret. Det udgør næsten aldrig et problem for nogle af parterne.

En anden regel er, at man starter altid sit fiskeri fra "toppen" på valdet, altså ved den øvre grænse og man holder sig opstrøms andre både. Hvis der ikke er andre på valdet eller har man lejet det alene, kan man gøre som man vil. Alt for ofte oplever man, at blive "overhalet" og generet af fiskere, der starter lige nedenfor en selv!.

Det er ikke tilladt at anvende ekkolod.

Påhængsmotoren, hvor en sådan bruges, må kun benyttes til at bringe båden til starten af valdet og hjem igen efter endt fiskeri.

HUSK også, at redningsvest er en meget billig livsforsikring og det er påbudt at anvende redningsvest!. Det er endvidere forbudt at fiske fra båd med en alkoholpromille højere end 0,8.

Læs de gældende lokale fiskregler her.

ETIK

Lav dine egne regler her, som andre steder. Vær varsom i naturen og vis hensyn overfor fugle og dyr, der lever langs elven. Falder du over gammel line og skrald, som en eller anden har "glemt", så tag det med hjem i "skralderen". Det hjælper!.

Skal du genudsætte en laks, vær da meget varsom med den. Tag den ikke i halenroden, da den let knækker eller beskadiger rygraden, hvis den løftes i denne. Brug net til landing, hvis laksen skal genudsættes!. Hjælp laksen igang igen, før den slippes løs. Støt den og sørg for, at den får vand gennem gællerne, enten ved at holde den mod strømmen eller give den kunstigt åndedræt. Det gøres ved at føre den forsigtigt frem og tilbage i vandet. Når laksen selv vil bestemme, er den klar til at slippes løs.

Der burde være en regel om, at synk skal bindes på med tyndere line, for at undgå "faststående redskaber"!. Vi har "fisket" mistede bundtackler op med fisk på, der var totalt udmattede!.

Revideret 23/5-2010


Nyt fra:

Namsen.dk

Norske Lakseelver

-gruppe

Laksefiske i NVD

Wobblergruppe


Norske Lakseelver

NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":

Ser frem til sommeren å Namsen. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Rauno Virta, Sven Åge Svensen and 23 others like this

Svein Arne Dahlen17 kilo?

1 week ago
Avatar

Lars WoldenJa

1 week ago
Avatar

Kommenter

varje gång jag ser detta montage det var för länge länge sedan men kommer aldrig att glömma det var på gartland sex laxar på raken över 10kg med denna på topp 1
5.6kg EMMA O JAN Levererade inte konstigt att man blivit denna älv trogen
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Lasse Laursen updated the group photo in Laksefiske i Namsen vassdraget. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Helge Storihle, Geir Furhovden and 23 others like this

Jon FiskumBra fiskeplass du er på der Lasse😀

2 months ago   ·  1
Avatar

Johnny DonnéOg når du minst venter det......biter det heller ikke :-)

2 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Ohøj!
I ønskes alle en dejlig jul og et godt nytår!.
Og tak for det gamle!
... See moreSee less

Bulle Richstad, Arne Richstad and 23 others like this

Dag ChristensenWill meet again on the banks of Namsen😉

2 months ago   ·  1
Avatar

Jan KølbækLige over Lasse vi ses ved Namsen god jul og godt nytår Kølbæk Samsø

2 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Årets beste "julekort" åpenbarte seg i postkassa i dag 🙂 Og med makker Henriik som holder kontroll på dagene er det bare og glede seg 🙂 God jul Anne Ovidie, Pål og resten av familien på Grande Gaard ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jan Waage, Jørn Fornes Berg and 23 others like this

ældre kommentarer

Kenneth HerlandÅ jeg trenger bare ny sylinder 🤗

3 months ago   ·  1
Avatar

Ann-kristin VieFantastisk fin julegave da😁

3 months ago   ·  1
Avatar

Steinar BorkholmDette blir knallgøy

3 months ago   ·  1
Avatar

Arnfinn KristiansenSånn kom det i posten til meg i dag også Geir Nyhus🤣🤣🤣🤣

3 months ago   ·  3
Avatar

Odd SamuelsenFlere som gleder seg Geir! August på oss!😊🐋

3 months ago   ·  2
Avatar

Pål OkkenhaugHehehaha.😁 Det var jo bare avtalen. Julekortet åpenbarer seg vel det også etterhvert.😁

3 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Tom NiemannFikk "omtrent" samme julekortet gitr👍🤣

3 months ago   ·  1

2 replies

Avatar

Stig WalbergNår det kommer brev fra Kristen, regnet bøtter ned og det uler rundt husveggen så skulle det vært 31 mai. Gammelt norsk jungelord.

3 months ago   ·  3
Avatar

Kommenter

Fant ikke igjen der vi drev og diskuterte de største laksene, men jeg nevnte at det var noen hull. Et av disse hullene var 1952, hvor største laks bare var i underkant av 20 kilo. Ser ut til at vi har løst denne gåten. Det ble tatt mange tyvekiloser i 1952 og den største ser ut til å være 23,5 kg på Ristad ved John Brøndbo. Mangler fortsatt større fisk enn 16 kg i 1969 (Harry Skinstad). Ser av avisene fra 1969 at det var den dårligste sesongen i manns minne ( i flere elver) og tørkesommer, så det ble kanskje ikke tatt større laks i 1969. www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_a371.pdf ... See moreSee less

Knut Flatås, Sveinung Kvarme and 11 others like this

Kommenter