Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Wobblere

Wobblere er den agn, der fanger flest (og størst) laks i Namsen. Siden de blev introduceret i 50'erne har de, langsomt men sikkert, fortrængt flue og sluk fra pladsen som bedst fangende kunstagn. Så der fiskes idag overvejende med wobblere, når der harles. Nogle fiskere sværger den dag i dag, til de gamle wobblere. Een af dem er Heddon wobbleren. Den fik hurtigt succes, da den fandt vej til Namsen - den fangede godt - og i 50'erne var der ikke så mange andre kendte producenter!.

Heddon wobbleren fik hurtigt stor success ved Namsen og "den lille gule" har blandt mange store fangster op igennem 50'erne og 60'erne, også CIM's 25,1 kg's laks, på samvittigheden.

(CIM ses her med Riibe, een af de aller dygtigste kleppere fra den tid).

Siden kom flere producenter til - den lignende Hi-Lo fra ABU, har også lokket mange laks til hug.

Heddon River Runt

River Runt fra Heddon i 6 cm. Amerikansk wobbler med mange år på bagen. Heddon laver stadig wobblere, men underligt nok, ikke denne berømte model!?.

Jensen Unika på 7 cm, er en dansk wobbler, der næsten som navnet siger, er unik til laksefiskeri. Er ikke så kendt, men har mange og store laks på samvittigheden. Fremstillingen blev stoppet engang i 80'erne. 8 cm.
ABU Hi-Lo i 6,5 cm. Geddewobbler, som også fik stor succes som laksewobbler. Kan stadig fås.

Rapala kom til og dominerede i mange år, på grund af et stort kommercielt gennembrud. Rapala fik dog hård konkurrence da Bomberen kom til, og den har i adskillige år nok været den absolut mest brugte wobbler på Namsen.
Bomberen er en af de nyere klassikkere, der står for meget store fangster i Namsen, både i 8 og 12 cm. En fabriksproduceret plasticwobbler uden gennemgående krogophæng!. Ikke særlig betryggende kvalitet, på trods af at den næsten er ligeså dyr, som håndlavede træwobblere med gennemgående krogophæng!. Til gengæld er den langt mere hårdfør end de finske, der er lavet af balsatræ, og klarer nemt mange store laks uden at blive ødelagt af enten laks eller net. Det forklarer måske også lidt af den store popularitet Bomberen har nydt..

Rapala Countdown 12cm, i leddelt udgave. Denne model og farve er een af favoritterne i Bjøra. Nils Rodum svor til denne farve,
Bomberen B15 Long A, 12 cm som alle Namsenfiskere kender. Har taget utrolig mange laks siden den blev introduceret, og hvem har ikke hørt om "grøn bomber" og "kineser". Her en anden god farve i 12 cm, også kaldet "Nyquist-bomberen". Der findes også en "Jonar-bomber", men den er hemmelig.

Masseproduktion i Østen og Mexico af moderne wobblere, kan dog ikke udkonkurrere de finske (og nu også norske) håndlavede wobblere, der oftest produceres af fiskerne selv. De fungerer derfor godt og de mange års erfaring finske fiskere har kunnet lægge i udviklingen og fabrikationen af en wobbler, fornægter sig ikke - hverken i kvalitet eller fangstevne!.

Og selvfølgelig finder de finske wobblere også vej til Namsen. Jeg begyndte bl. a. selv at søge efter alternativer i 90'erne og fandt bl. a. Jurmu, som har fanget - og stadig fanger mange laks i Namsen.

Flax, Vaaksi, Timos, Emma, EP og Jurmu, er blandt de alment kendte ved Namsen. Finske laksefiskere fra Tana, Lainio, Muonio og Kymi, blot for at nævne nogle få, har stort set altid brugt den mindre type - egne håndlavede wobblere. De har som nævnt stor erfaring i netop harling med wobbler og ved om nogen, hvordan en wobbler skal laves og fiskes for at den fanger. Det er lige før enhver finsk laksefisker, har sin egen wobbler produktion og man kan finde mange spændende wobblere (vaaput) på finske websider. Få af dem er kommercielle i større stil, men det er bare at gå i gang og google sig frem!. Se evt. siden med wobbler makers.

Flax på 8 cm, er vistnok ikke længere i produktion, men her en i 8 cm, og den dukker alligevel op i G-sport hvert eneste år!. :-)
Vaaksi kan også fås igen (den udgår hvert år, men kommer så, på finurlig vis, alligevel den kommende sæson!), men kun i G-sport, Overhalla. Her en af de gode farver i 9 cm.
Emma er meget kendt i Finland og har også vundet stort indpas i flere Norske elve. Her en 8 cm og een af favoritterne.
Jurmu er også en velfangende wobbler. Her en Katka i 5 cm's udgave. Har riflet krop. Kan det være en af årsagerne til den fanger så godt?.

Og kendte er de nye wobblere ikke blevet uden grund, for de fisker fantastisk godt. Størrelsen er uden tvivl en væsentlig faktor, som CIM allerede beskrev i Dansk Sportsfiskerleksikons afsnit om laksefiskeri: "- selv store laks tager gerne små agn". Måske kan man tilføje: "med forkærlighed". I alt andet end flom og koldt vand med dårlig sigtbarhed, fisker vi sjældent med wobblere større end ca. 7 cm.

Der findes dog altid undtagelser i laksefiskeri og man kan ikke opstille regler, der holder hele vejen igennem. Vi har fanget masser af laks på 12 cm wobblere og selvfølgelig kan man blive ved med det hele sæsonen igennem. Erfaringen går dog i retning af flere laks på mindre wobblere - det bliver helt tydeligt på normal og lavere vandstand.

Der er sket en enorm udvikling indenfor produktionen af wobblere de senere år. I Finland er nye unge kræfter kommet til, som fokuserer mere på god holdbarhed, justeringsmuligheder og farvelægning. Eksperimenter med vægtning og form, nye værktøjer og coatings har ført til en kraftig forbedring af kvaliteten generelt.
Så i dag kan købe håndlavede wobblere, der kan holde til mange laks med mulighed for alsidig justering. Se mere om dette under wobbler tuning.

Som noget nyt er norske producenter dukket op på arenaen.

Peson er den første norskproducerede wobbler, jeg har stiftet bekendskab med. Kjell Petterson kender de fleste. Han fanger altid fisk og hans wobblere - de fanger laks!. Måske startede Kjell sin produktion, som den første af de norske?.

Peson - måske den første af de norske wobblere?. Alt andet lige fanger Kjells wobblere laks - mange laks. Her min favorit. Se Peson.

De seneste år har der i Norge været en tilgang af producenter, som er helt enestående. Det hele startede vist nok med at Stig Walberg ville forære nogle wobblere væk i en tråd på Fiskersiden.
I dag spirer det med produktioner over det meste af Norge. Så tak Stig!.
Fra de første spæde forsøg er niveauet nu så højt, at norske wobblere klarer sig fint i konkurrence med de bedste finske. Og bedre end mange. Her må nævnes i flæng: BeWa, Bitti, Eraas, GeBe, Nereid, Peson, Perkele, Vinglepilt.

Jeg har endnu kun prøvet wobblere fra to af de norske producenter, og for dem gælder, at de tangerer allerbedste finske kvalitet.

Herunder nogle få, meget få, eksempler på wobblermodeller af nyeste dato. Se mere under wobbler makers.

RR - Lasse Pauhe - har ry for at lave nogle af de bedste wobblere i Finland i dag. Storfangende, holdbare og smukt farvelagte (denne enkle favekombi er så een af mine favoritter). Wobblere fås ikke bedre end dette. Se RR vaaput.
Onkimaton - Juha laver disse storfangere og er een af de nyere finske producenter (Her een af mine favoritter - den lille fire-butt). Er på Facebook.
Perkele - Per Holmstad - har udviklet sine egne modeller efter recepten: bedst mulige holdbarhed og bedst mulig gang i vandet, med justerings mulighed. Her een af mine favoritter, som jeg bruger til både kaste- og harlingfiskeri. Se Perkele.
Eraas - Erik Ås - en af de nyere norske producenter, som også laver smykker ud over det sædvanlige. Igen er det holdbarhed og gang der er primære mål. Farvelægning er et kapitel for sig og nogle norske producenter har nærmest udviklet sig til små kunstmalere samtidig med wobbler snedkeriet. Eraas er i en klasse for sig!. Her ses een af min favoritter - Erik's Heddon klon. Se Eraas.
   

Faktisk findes der også en enkelt dansk producent.

MO - Mogens Olesen - har allerede gjort sig bemærket med fine fangster med sine wobblere. Her en ny spændende farve - en slags "simpel kineser" - som jeg har i boksen!. Se MO-wobbler.

Vær ikke bange for at eksperimentere. Prøv noget de andre ikke fisker med - og opdag nyt!..

HooGee på 6 cm. Håndlavet skum-wobbler, der har fanget masser af laks i Namsen. Lavet af Henry Grönroos, som selv fisker i Namsen.
Tomic er en amerikansk trolling wobbler i plast, som også kan bruges med held i Namsen!.

At laksefiskeriet er så lunefuldt, er netop hvad der drager de fleste fiskere. Normalt skal man næsten være uheldig, for ikke at fange en frisk opsteget laks, man har spottet og kommer i nærheden af med sin wobbler. Men man kommer på et eller andet tidspunkt uvægerligt ud for situationer, hvor intet virker. Og det selvom forholdene umiddelbart er hvad man vil kalde perfekte. Så må man pænt pakke sine teorier sammen og starte forfra!. Og det er præcis i den situation de mange spændende wobblere kommer ind. For en aktiv fisker, der søger nye veje, kan ændre fiasko til succes.

Enhver laksefisker, der fisker med wobblere, har sine favorit wobblere og jo flere laks man fanger på en favoritwobbler, jo mere tror man jo på den. Når favoritterne så pludselig svigter i en længere periode, spirer panikken og alternativer i grejboxen afprøves - ofte i hurtig rækkefølge. Tro fra fiskerens side, betyder i sådan en situation meget, for som regel er der ikke noget i vejen med wobblerne. Heldet er simpelthen opbrugt for en periode!.

På lav vandstand, kan fiskeriet gå helt i stå med de tradtionelle agn. Da kan man forsøge sig med helt små wobblere på 3-5 cm og man stort set benytte en parallel til fluefiskeren ved valg af størrelse og farver.

Her ses nogle af de mindre wobblere, der med held kan bruges, når sommeren har sat ind. Øverst en Hotta (Jurmu) på 3 cm, dernæst en 4 cm Emma og nederst en velkendt Rapala på 5 cm.

En teori er, at det er lige så let - eller kompliceret - afhængig af øjnene der ser, at vælge den rigtige wobbler/agn, som fluefiskerens valg af flue. Altså ved højt, grumset og koldt vand: store agn, stærke farver, dybt fiskeri. Ved lavt, klart og varmt vand: små agn, neutrale farver og højt fiskeri.

Man går ikke helt galt i byen ved at følge den tommelfingerregel, men små nuancer i lyset ved vejrskift, skygge eller bund ændrer farvens virkning. Farven på vandet er også vigtig, at tage hensyn til. Kan man tilpasse sit farvevalg efter omgivelserne, fanger man simpelthen flere laks. Men også med hensyn til farvevalg, går den ene teori efter den anden nedenom og hjem til tider. Vi har f.eks aldrig fanget noget på den grønne bomber, uanset forholdene, hvad utrolig mange fiskere ellers har. Derimod har vi haft held med rød og mørkegrøn. Tilfældigt?. Det viser blot hvor uforudsigeligt det er, at fiske laks (Heldigvis!!).

Wobblerens originale kroge skiftes kun, hvis de er af dårlig kvalitet eller alt for spinkle, hvad de sjældent er på håndlavede wobblere. Desuden er de håndlavede også ofte justeret til optimal gang med de kroge, som sidder på. Kommer wobbleren op med udrettede kroge (af god kvalitet) efter en fight, er det sandsynligvis fordi laksen har været holdt alt, alt for hårdt!. Men kan du klemme krogene sammen med fingrene, kan laksen også!. Og så må de skiftes.

Eagle Claw er gode kroge til laksefiskeriet. Senest er Owner kommet til med nogle meget skarpe kroge. Det er vigtigt krogene er sylespidse og det er værd at checke dem i ny og næ. Husk på de nye kemisk skærpede kroge kan man ikke slibe op igen, når de ikke længere er skarpe. Ligeledes skal krogen kunne fjedre lidt, selvfølgelig uden at knække - det giver et bedre kroghold!.

P.t. bruger jeg vistnok VMC 9626 og Kamasan NK-62.

Jeg ville gerne have dobbeltkroge på wobblerne, inspireret af Jan Grunwald og hans teori om krogningsegenskaber, men har endnu ikke fundet den helt rigtige krog.
Det ville være ønskeligt, at undgå wobblere med 3 trekroge, for fiskens skyld. Fisk med 2-krogs wobblere!. De store wobblere med 3 kroge, kan påføre laksene store unødvendige skader. Hvem har ikke set laks med en Bomber på siden af hovedet?. En krog i øjet, en i gællen og een i brystfinnen. Ikke noget kønt syn, vel?.
Bomberen går ligegodt, hvis du fjerner en krog - og hvis ikke den gør, så klem krogen ind eller bind et splithagl på øjet hvor krogen sad!.

Revideret 30/07-15


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk