Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2015
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Skeer

Skeen, eller sluken som den hedder på norsk, har en næsten ligeså lang historie som sportsfiskeriet efter laks. Skeer blev brugt af englænderne, som også medbragte dem til Namsen, for mere end 100 år siden.

I brevet Mr. Guest sendte til en bekendt, som svar svar på spørgsmålet om hvad han fangede sin berømte 64 punds laks på, stod der: "He took a spoon!".

Englænderne medbragte lakseskeer, bl.a. fra Hardy's og lokale håndværksmænd i Namdalen var ikke sene til at kopiere de engelske skeer. Der gik dog ikke lang tid før de fik advokater på døren fra England, der ville stoppe piratkopieringen, men det blev blot starten på fremstillingen af de "rigtige" lokale skeer.

Skeerne blev håndsmedet af dygtige håndværkere, heriblandt også Isak Jørem, som lagde navn til det vel nok mest legendariske sluk af dem alle, nemlig Jørem sluken. Jørems sluker var af ypperste kvalitet og de fik hurtigt ry for at være storfangere.

Jørem sluken fremstilles ikke længere og værktøjet til fremstillingen, er idag kommet på museum ved Fiskumfossen. De Jørem sluker der i dag er i omløb, er klenodier og ikke mange ejermænd, vover at fiske med dem af frygt for at miste den. Der er således en aura af mystik og nostalgi omkring de gamle sluker og man kan være tilbøjelig til at tillægge dem magiske fangstevner!.

Vores danske rekordholder i Bjøra, Kai Jacobsen, har måske også hørt om Mr. Guest!. Kig bare på billedet her, hvor forstørrelsen afslører - en sluk!. Og mon ikke det er en Jørem, der hænger på her!?.

Alt andet lige er sluk et godt agn, som om ikke andet vil virke som en effektiv attractor!. Og det kan specielt være godt at have sådan en på, når jagten går på friske opgangslaks!.

Derfor har de fleste professionelle roere, næsten altid en ske, som et af de faste agnvalg!. Netop fordi en sluk fisker godt - og ofte kan lokke laksen til hug, enten på selve sluken eller en af de andre agn i nærheden!.
Heldigvis er det muligt, at fange laks på andre skeer end lige Isak Jørems og der er adskillige gode alternativer til Jørem skeen.

Den lokale Johansen ske, er nok det berømteste alternativ til Jørem sluken. Den produceres stadig og har i tidens løb, taget utrolig mange og store laks i Namsen. Medjå- og Overhalla sluken er også lokale skeer, som også bruges meget.

En anden dansk Jacobsen, Carl Jacobsen, en uhyre dygtig dansk producent og namsen-veteran, laver stadig håndslagne skeer!. Og de skeer han laver, er absolut det tætteste man kommer på de gamle Jørem skeer i dag!. De håndlaves hele vejen igennem og laves i flere forskellige versioner. De er kendt under navnet Skeem Jacobsen og kan bl. a. fås i Grong - eller ved at sende en mail!.

Den berømte Johansen ske, her i sølv/sølv udgave. Forhandles kun af L. Johansen i Namsos, men kan også fås på Overhalla Hotel. Johansen-skeen findes i flere størrelser og farver.

Overhalla-sluken fås i flere pladetykkelser. Den tynde kan fiskes på helt lavt vand.
Medjå skjea er en anden lokal lakseske fra Grong.
Jacobsen-skeen er noget helt for selv i sin egen klasse!. Dansk og 100% håndlavet. Her er sjæl i hver eneste hammerslag og det tætteste man i dag kommer på en Jørem-ske!. Flere modeller til forskellige dybder. Een af modellerne går 2-2,5 m under overfladen!. En meget fin ske, som kan anbefales på det stærkeste.

Når der fiskes med skeer, er en kuglelejesvirvel nærmest uundværlig, hvis man vil undgå at linen kinker.

En ulempe ved skeen er, at laksen ofte slår ved siden af, på grund af skeens ofte meget livlige og urolige gang, men det er nok også det der gør, at laksen så ofte lokkes af den!. Lokale roere, insisterer ofte på, at der er monteret en trekrog i forreste springring. For at mindske nogle af fejlhuggene, kan man evt. prøve at sætte en eller flere svirvler imellem krogen.

Man kan sikkert finde en mindre springring, men idéen er vist tydelig. Skulle ifølge Knut fra Panserlaget, betyde færre mistede laks på sluken.

I erkendelse af, at tabsprocenten på skeen er relativt høj, har flere lokale fiskere dog helt droppet at fiske med ske. Altså ikke fordi det er en dårlig agn, men kun fordi der tabes mange laks på ske. En erkendelse vi også har måttet sande, de seneste sæsoner. Det pudsige er, at vi førhen ikke mistede en eneste laks på sluk!.

Valg af størrelse og farve er også ved fiskeri med ske, afhængig af forholdene. Tidligt på sæsonen bruges oftes store, kobberfarvede skeer, senere mindre størrelser i sølv og guld. Mørk (kobber) i mørkt vejr og lyst (sølv) i lyst vejr, som tommelfingeregel. Laksen går gerne op efter skeen, selv i høj vandstand, og det ses næsten altid på overfladen, når laksen tager en sluk. Hvadenten den tages stille og roligt, eller med stor voldsomhed, som det lige så ofte sker.

På roligere dybere vand bruges Effzet meget af de lokale storfangere. Effzet er et tysk geddeblink som fås op til 40 gram, og dermed er noget tungere end de lokale skeer. Effzet'en har taget mange store laks i Namsen. Bl. a. en 24,8 kg på Foss/Engstad og på samme vald tog Jonar en 18,7 kilos på samme agn i 2008.

Man kan også hente inspiration fra trolling fiskerne, både i udlandet og herhjemme. F. eks. har flere yngre fiskere i Namsen haft held med f. eks. Apex, Tomic og andre af de velfangende trolling agn.

Senere på sæsonen på lav vandstand, får man ofte gode resultater ved brug af små og lette blink. Men en stor Johansen nr. 1, kan i nogle tilfælde provokere/chokere til hug.

Revideret 24/06-10


Nyt fra:

Namsen.dk

Norske Lakseelver

-gruppe

Laksefiske i NVD

Wobblergruppe


Norske Lakseelver

NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":

Ser frem til sommeren å Namsen. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Rauno Virta, Sven Åge Svensen and 23 others like this

Svein Arne Dahlen17 kilo?

1 week ago
Avatar

Lars WoldenJa

1 week ago
Avatar

Kommenter

varje gång jag ser detta montage det var för länge länge sedan men kommer aldrig att glömma det var på gartland sex laxar på raken över 10kg med denna på topp 1
5.6kg EMMA O JAN Levererade inte konstigt att man blivit denna älv trogen
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Lasse Laursen updated the group photo in Laksefiske i Namsen vassdraget. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Helge Storihle, Geir Furhovden and 23 others like this

Jon FiskumBra fiskeplass du er på der Lasse😀

2 months ago   ·  1
Avatar

Johnny DonnéOg når du minst venter det......biter det heller ikke :-)

2 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Ohøj!
I ønskes alle en dejlig jul og et godt nytår!.
Og tak for det gamle!
... See moreSee less

Bulle Richstad, Arne Richstad and 23 others like this

Dag ChristensenWill meet again on the banks of Namsen😉

2 months ago   ·  1
Avatar

Jan KølbækLige over Lasse vi ses ved Namsen god jul og godt nytår Kølbæk Samsø

2 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Årets beste "julekort" åpenbarte seg i postkassa i dag 🙂 Og med makker Henriik som holder kontroll på dagene er det bare og glede seg 🙂 God jul Anne Ovidie, Pål og resten av familien på Grande Gaard ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jan Waage, Jørn Fornes Berg and 23 others like this

ældre kommentarer

Kenneth HerlandÅ jeg trenger bare ny sylinder 🤗

3 months ago   ·  1
Avatar

Ann-kristin VieFantastisk fin julegave da😁

3 months ago   ·  1
Avatar

Steinar BorkholmDette blir knallgøy

3 months ago   ·  1
Avatar

Arnfinn KristiansenSånn kom det i posten til meg i dag også Geir Nyhus🤣🤣🤣🤣

3 months ago   ·  3
Avatar

Odd SamuelsenFlere som gleder seg Geir! August på oss!😊🐋

3 months ago   ·  2
Avatar

Pål OkkenhaugHehehaha.😁 Det var jo bare avtalen. Julekortet åpenbarer seg vel det også etterhvert.😁

3 months ago   ·  2

1 reply

Avatar

Tom NiemannFikk "omtrent" samme julekortet gitr👍🤣

3 months ago   ·  1

2 replies

Avatar

Stig WalbergNår det kommer brev fra Kristen, regnet bøtter ned og det uler rundt husveggen så skulle det vært 31 mai. Gammelt norsk jungelord.

3 months ago   ·  3
Avatar

Kommenter

Fant ikke igjen der vi drev og diskuterte de største laksene, men jeg nevnte at det var noen hull. Et av disse hullene var 1952, hvor største laks bare var i underkant av 20 kilo. Ser ut til at vi har løst denne gåten. Det ble tatt mange tyvekiloser i 1952 og den største ser ut til å være 23,5 kg på Ristad ved John Brøndbo. Mangler fortsatt større fisk enn 16 kg i 1969 (Harry Skinstad). Ser av avisene fra 1969 at det var den dårligste sesongen i manns minne ( i flere elver) og tørkesommer, så det ble kanskje ikke tatt større laks i 1969. www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_a371.pdf ... See moreSee less

Knut Flatås, Sveinung Kvarme and 11 others like this

Kommenter