Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Orm

Een af de bedst fangende agn, måske endda den bedste, er regnorm. På Norsk kaldes den for "mark".

De bedste orm er de største (og så siger de, det ikke er størrelsen det kommer an på! :-)). Derfor har mange deres egne orm med til Norge, da de Danske regnorm, ofte er nogle ordentlige krabater.

Markfiskerens drøm!

Jeg fik, før sæsonen 2003, oplyst fra toldvæsenet, at der kræves tilladelse fra det Norske Landbrugsdepartement, for at indføre egne regnorm til Norge!. På Direktoratet for Naturforvaltnings hjemmeside, kan man dog læse følgende under Fiskeregler:

Innførsel av meitemark til Norge for bruk ved sportsfiske

Meitemark som fiskeren selv har gravd er det lov å ta med til Norge. Det må ikke følge med jord/muld eller kompost . Marken bør derfor ha gått seg fri for jord i rent vann på forhånd, og fraktes i sagmugg, cellulosemateriale eller ren torv med opphav i europeiske land.

Meitemark som er kjøpt/handlet vil ikke bli tillatt innført hvis innførselen kan utgjøre en risiko for norsk natur. Det kan være fare for at fremmede meitemark-arter etablerer seg og gjør skade på stedegne arter, eller at meitemarken bringer med seg parasitter eller andre organismer som utgjør en risiko. Ta derfor kontakt med Direktoratet for naturforvaltning for nærmere avklaring i god tid før innførselen skal finne sted.

Jord/muld/kompost kan imidlertid innføres fra europeiske land hvis det medfølger et sunnhetssertifikat (phytosanitary certificate).


Det vil altså sige, at det er iorden at grave sine egne og medtage dem, når blot de er fri for jord!.

Selv fik jeg følgende svar efter min henvendelse til Det Norske Toldvæsen:

Du må ha innførselstillatelse for å kunne innføre mark fra Danmark. Tillatelsen innhentes hos Statens Landbrukstilsyn, avdeling Planteinspeksjonen (e-post: postmottak@landbrukstilsynet.dep.no .

Jeg henvendte mig dertil pr. email med forklaring om, at jeg selv ville grave orm i Danmark og medtage dem til Norge. En god uges tid efter, fik jeg svar pr. email, at en tilladelse var sendt afsted til mig!.


Opbevaring af egne orm sker bedst i en kompostbunke, der er skærmet af, men selve transporten er nok det mest kritiske punkt for ormene. De skal holdes friske og spillevende, for at være noget værd som agn. Det er sket mange gange, at fiskere har fundet mange kilo døde orm i kassen, ved ankomst, hvis de har været opbevaret for dårligt og så er den fisketur startet skidt.

Man kan selv grave nogle i Norge, men de Norske orm er ikke store. Doggmark er ligeså store, men er svære at finde, lige når du har brug for dem!.

Af godkendte købeorm er der flere muligheder:

Tigerorm, er holdbare, men flere mener de ikke er så gode som alm. regnorm.
Canadiske regnorm er store og fisker godt, men er ikke så holdbare.

 

Revideret 28/12-04


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk