Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Namsen

Børge Munk Jensen gjorde for alvor Namsen verdensberømt, da han i 1957 landede en rekordlaks, som kom i alverdens aviser. Efter at have fisket i "Elvenes konge", Tana, kom han til Namsen i starten af 50-erne. Siden har han kaldt Namsen for "Elvenes dronning" og "elven der aldrig svigter".

Før Børge kom til Namsen, domineredes sportsfiskeriet næsten fuldstændigt af engelske sportsfiskere. Men mange af englænderne fik under og efter 2. verdenskrig andet at tænke på og det gav plads til andre nationaliteter i Namdalen.

Her iblandt danske pionerer som Strüwing, Lind Jakobsen og som nævnt Børge Munk Jensen. Bent Lind Jacobsen har skrevet fine skildringer om hans fiskeri på Moum Gård i "Et liv med fiskestangen" og "Et liv med laksen". Disse pionerer oplevede et fantastisk fiskeri og deres beretninger satte gang i drømmene hos mangen en lystfisker. Lystfiskeriet var netop på den tid, ved at blomstre op i bredere dele af befolkningerne i Europa.
Laksefiskeri har til stadighed været anledning til stidigheder op igennem historien, læs blot artiklen Laksen - elvenes konge.


Poolen nedenfor Malangsfoss - Målselva

De bedste elve og bedste pools, det vil sige de steder hvor det er lettest at få fangst, har altid været eksklusive og efterstræbte i topsæsonen - og mange steder stadig forbeholdt økonomisk velsstillede mennesker eller store koncerner, som har sat sig på fiskeriet med langtidskontrakter. Men nu om stunder er fiskeriet anderledes organiseret, så selvom de allerbedste steder, stadig er dyre og ofte udlejet på langtidskontrakt, er det faktisk muligt for alle at slippe til og prøve dette spændende fiskeri.

Fiskeriet er i dag godt organiseret og fordelt på ca 60 vald, hvor der findes både eksklusivt fiske og fiske hvor man kan få dagkort (eller leje en båd på hel- eller halvdøgns basis)

Ifølge garvede fiskere, var fiskeriet betydeligt bedre førhen, men man kunne også i "de gode gamle dage", opleve dårlige sæsoner og ikke at fange noget i lange perioder. Så fangstgaranti fandtes altså heller ikke dengang!. Faktisk har Namsen også i nyere tid udvist stor stabilitet med hensyn til fangster. laksefiskeri på namsen


Tidligere var det slet ikke ualmindeligt med laks omkring 25 kg og i gamle dage måske 30 kg, hver sæson. Dem er der nu meget langt imellem og det er sandsynligt at den oprindelige stamme af Namsen-laks, nu er en udvandet version p.g.a. de mange udslip af dambrugslaks, i dette erhvervs barndom.
Der er ingen tvivl om, at den største trussel mod laksen kommer fra genetisk forurening, med garn på en delt 1. plads. Der tages dog stadig laks hvert år omkring 20 kg.

På den positive side er også, at Namsen endnu er blandt de bedste, når det drejer sig om antal stangfangede tons laks pr. år. Chancen for at komme i kontakt med de helt store laks, er endnu til stede. Så sent som i 2009, blev der taget en 24,7 kilos laks på Øvre Vibstad i Overhalla og garnfiskerne i fjorden får jævnligt laks i den størrelse. Her en på 25,5 kg (56,1 lbs)


Namsen er for det meste bred og roligt flydende. Derfor har bådfiskeriet, udviklet sig særlig meget, en metode som kaldes harling.

Laksefiskeriet i Namsen er derfor ofte, lidt hånligt, blevet kaldt for "gammelmandsfiske". Ældre bedagede herrer med finanserne i iorden, sætter sig blot til rette i "salonen" og lader sig ro til laks af lokalkendte fiskere!. Det er for så vidt også rigtigt, for en god dels vedkommende. Men det er jo netop herligt, at også folk op i årene, med de skavanker det nu kan give, stadig kan komme til elven og fiske laks!.

Og de kommer trofaste tilbage år efter år. Hvem kender ikke historien om nordmanden sidst i 80'erne, der kun med hjælp kom sig i båden. Han kunne ikke se mere end godt en meter frem. "Men der ligger stængerne jo også", som han sagde!. Og livet i "salonen" er, hvis man ellers er en god og dygtig fisker, langtfra bare passiv venten!.

"Gammelmandsfiske" kan man sige. Men det kræver alligevel sin mand, for Namsen er stor og bred og ikke altid så let at læse!. Især, når den er flomstor og bred. Kommer man alene, som førstegangsfisker til Namsen i juni og prøver lykken, finder man hurtigt ud af det ikke er så nemt at fange en laks!.

Man er nemlig helt afhængig af en roer. Har man hyret lokal roer, så er man i de allerbedste hænder. Alternativet er at finde en makker, der må være mindst lige så interesseret som een selv, i både at fange laks, men også i at yde det der skal til!. Nemlig at lære sig at ro og lære sig fiskeriet!.
For man lærer ikke fiskeriet, at kende på en uge eller to. Det kommer over en årrække. Medmindre man selvfølgelig ikke laver andet end at fiske hver dag, men det sjove og spændende kan så også risikere at gå fløjten.

Der er dog mange steder i området, med godt landfiskeri, hvis man ikke bryder sig om eller har mulighed for harling.

Tidevandet (flo og fjære) påvirker Namsen op til det første større fald ved Sellæghylla, der er et af de kendte steder med godt landfiskeri

Som ved alt andet laksefiskeri, er det at være på pletten på det rigtige tidspunkt, der giver laks i Namsen!. Det tidspunkt er, når laksene trækker op i elven i større eller mindre flokke. Og det kan være når som helst i løbet af en sæson!. I Namsen skifter vandstanden af og til hurtigt og på en dag, kan vandstanden ændre sig i meter. Som regel sker det dog over et døgn eller to.

Det bedste tidspunkt for fangst af nyopstegne laks, er umiddelbart efter en flom. Stederne hvor laksen stiller sig, afhænger af vandstanden og pladserne, hvor laksen kan lide at stille sig, skifter i takt hermed. På et så stort vand som Namsen er, stiller det naturligvis store krav til fiskeren. Førstegangsfiskere bør allierede med en guide eller en anden erfaren fisker.

Der er en rimelig stabil opgang sæsonen igennem, men det mest chancebetonede fiskeri, er normalt de første 14 dage af juni. Her kan der være koldt og ofte endda storflom, så fiskeri ganske enkelt er umuligt. Til gængæld er der størst chance for at møde en af de helt store blanklaks, hvis heldet og forholdene er tilstede.

Nogle af de seneste sæsoner har dog været atypiske, da der har været forholdsvis varmt og lavt vand i starten af sæsonen. Faktisk har det at fiske premiereugen, fra at være uinteressant, ændret sig til at være et tilløbsstykke de senere år. Gamle fiskere undrer sig over fangsterne der listes nu til dags, for førhen så man næsten aldrig laks under 10 kg fanget før Skt. Hans!.

Opgangen af de store blanklaks starter allerede i Maj, måske endda før og i sideelven Bjøra starter fiskeriet som bekendt d. 15. maj.

Revideret 01/07-2006


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk