Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2015
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Namsen

Børge Munk Jensen gjorde for alvor Namsen verdensberømt, da han i 1957 landede en rekordlaks, som kom i alverdens aviser. Efter at have fisket i "Elvenes konge", Tana, kom han til Namsen i starten af 50-erne. Siden har han kaldt Namsen for "Elvenes dronning" og "elven der aldrig svigter".

Før Børge kom til Namsen, domineredes sportsfiskeriet næsten fuldstændigt af engelske sportsfiskere. Men mange af englænderne fik under og efter 2. verdenskrig andet at tænke på og det gav plads til andre nationaliteter i Namdalen.

Her iblandt danske pionerer som Strüwing, Lind Jakobsen og som nævnt Børge Munk Jensen. Bent Lind Jacobsen har skrevet fine skildringer om hans fiskeri på Moum Gård i "Et liv med fiskestangen" og "Et liv med laksen". Disse pionerer oplevede et fantastisk fiskeri og deres beretninger satte gang i drømmene hos mangen en lystfisker. Lystfiskeriet var netop på den tid, ved at blomstre op i bredere dele af befolkningerne i Europa.
Laksefiskeri har til stadighed været anledning til stidigheder op igennem historien, læs blot artiklen Laksen - elvenes konge.


Poolen nedenfor Malangsfoss - Målselva

De bedste elve og bedste pools, det vil sige de steder hvor det er lettest at få fangst, har altid været eksklusive og efterstræbte i topsæsonen - og mange steder stadig forbeholdt økonomisk velsstillede mennesker eller store koncerner, som har sat sig på fiskeriet med langtidskontrakter. Men nu om stunder er fiskeriet anderledes organiseret, så selvom de allerbedste steder, stadig er dyre og ofte udlejet på langtidskontrakt, er det faktisk muligt for alle at slippe til og prøve dette spændende fiskeri.

Fiskeriet er i dag godt organiseret og fordelt på ca 60 vald, hvor der findes både eksklusivt fiske og fiske hvor man kan få dagkort (eller leje en båd på hel- eller halvdøgns basis)

Ifølge garvede fiskere, var fiskeriet betydeligt bedre førhen, men man kunne også i "de gode gamle dage", opleve dårlige sæsoner og ikke at fange noget i lange perioder. Så fangstgaranti fandtes altså heller ikke dengang!. Faktisk har Namsen også i nyere tid udvist stor stabilitet med hensyn til fangster. laksefiskeri på namsen


Tidligere var det slet ikke ualmindeligt med laks omkring 25 kg og i gamle dage måske 30 kg, hver sæson. Dem er der nu meget langt imellem og det er sandsynligt at den oprindelige stamme af Namsen-laks, nu er en udvandet version p.g.a. de mange udslip af dambrugslaks, i dette erhvervs barndom.
Der er ingen tvivl om, at den største trussel mod laksen kommer fra genetisk forurening, med garn på en delt 1. plads. Der tages dog stadig laks hvert år omkring 20 kg.

På den positive side er også, at Namsen endnu er blandt de bedste, når det drejer sig om antal stangfangede tons laks pr. år. Chancen for at komme i kontakt med de helt store laks, er endnu til stede. Så sent som i 2009, blev der taget en 24,7 kilos laks på Øvre Vibstad i Overhalla og garnfiskerne i fjorden får jævnligt laks i den størrelse. Her en på 25,5 kg (56,1 lbs)


Namsen er for det meste bred og roligt flydende. Derfor har bådfiskeriet, udviklet sig særlig meget, en metode som kaldes harling.

Laksefiskeriet i Namsen er derfor ofte, lidt hånligt, blevet kaldt for "gammelmandsfiske". Ældre bedagede herrer med finanserne i iorden, sætter sig blot til rette i "salonen" og lader sig ro til laks af lokalkendte fiskere!. Det er for så vidt også rigtigt, for en god dels vedkommende. Men det er jo netop herligt, at også folk op i årene, med de skavanker det nu kan give, stadig kan komme til elven og fiske laks!.

Og de kommer trofaste tilbage år efter år. Hvem kender ikke historien om nordmanden sidst i 80'erne, der kun med hjælp kom sig i båden. Han kunne ikke se mere end godt en meter frem. "Men der ligger stængerne jo også", som han sagde!. Og livet i "salonen" er, hvis man ellers er en god og dygtig fisker, langtfra bare passiv venten!.

"Gammelmandsfiske" kan man sige. Men det kræver alligevel sin mand, for Namsen er stor og bred og ikke altid så let at læse!. Især, når den er flomstor og bred. Kommer man alene, som førstegangsfisker til Namsen i juni og prøver lykken, finder man hurtigt ud af det ikke er så nemt at fange en laks!.

Man er nemlig helt afhængig af en roer. Har man hyret lokal roer, så er man i de allerbedste hænder. Alternativet er at finde en makker, der må være mindst lige så interesseret som een selv, i både at fange laks, men også i at yde det der skal til!. Nemlig at lære sig at ro og lære sig fiskeriet!.
For man lærer ikke fiskeriet, at kende på en uge eller to. Det kommer over en årrække. Medmindre man selvfølgelig ikke laver andet end at fiske hver dag, men det sjove og spændende kan så også risikere at gå fløjten.

Der er dog mange steder i området, med godt landfiskeri, hvis man ikke bryder sig om eller har mulighed for harling.

Tidevandet (flo og fjære) påvirker Namsen op til det første større fald ved Sellæghylla, der er et af de kendte steder med godt landfiskeri

Som ved alt andet laksefiskeri, er det at være på pletten på det rigtige tidspunkt, der giver laks i Namsen!. Det tidspunkt er, når laksene trækker op i elven i større eller mindre flokke. Og det kan være når som helst i løbet af en sæson!. I Namsen skifter vandstanden af og til hurtigt og på en dag, kan vandstanden ændre sig i meter. Som regel sker det dog over et døgn eller to.

Det bedste tidspunkt for fangst af nyopstegne laks, er umiddelbart efter en flom. Stederne hvor laksen stiller sig, afhænger af vandstanden og pladserne, hvor laksen kan lide at stille sig, skifter i takt hermed. På et så stort vand som Namsen er, stiller det naturligvis store krav til fiskeren. Førstegangsfiskere bør allierede med en guide eller en anden erfaren fisker.

Der er en rimelig stabil opgang sæsonen igennem, men det mest chancebetonede fiskeri, er normalt de første 14 dage af juni. Her kan der være koldt og ofte endda storflom, så fiskeri ganske enkelt er umuligt. Til gængæld er der størst chance for at møde en af de helt store blanklaks, hvis heldet og forholdene er tilstede.

Nogle af de seneste sæsoner har dog været atypiske, da der har været forholdsvis varmt og lavt vand i starten af sæsonen. Faktisk har det at fiske premiereugen, fra at være uinteressant, ændret sig til at være et tilløbsstykke de senere år. Gamle fiskere undrer sig over fangsterne der listes nu til dags, for førhen så man næsten aldrig laks under 10 kg fanget før Skt. Hans!.

Opgangen af de store blanklaks starter allerede i Maj, måske endda før og i sideelven Bjøra starter fiskeriet som bekendt d. 15. maj.

Revideret 01/07-2006


Nyt fra:

Namsen.dk

Norske Lakseelver

-gruppe

Laksefiske i NVD

Wobblergruppe


Norske Lakseelver

NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":

Årets beste "julekort" åpenbarte seg i postkassa i dag 🙂 Og med makker Henriik som holder kontroll på dagene er det bare og glede seg 🙂 God jul Anne Ovidie, Pål og resten av familien på Grande Gaard ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jan Waage, Jørn Fornes Berg and 23 others like this

ældre kommentarer

Kenneth HerlandÅ jeg trenger bare ny sylinder 🤗

3 weeks ago   ·  1
Avatar

Ann-kristin VieFantastisk fin julegave da😁

3 weeks ago   ·  1
Avatar

Steinar BorkholmDette blir knallgøy

3 weeks ago   ·  1
Avatar

Arnfinn KristiansenSånn kom det i posten til meg i dag også Geir Nyhus🤣🤣🤣🤣

3 weeks ago   ·  3
Avatar

Odd SamuelsenFlere som gleder seg Geir! August på oss!😊🐋

3 weeks ago   ·  2
Avatar

Pål OkkenhaugHehehaha.😁 Det var jo bare avtalen. Julekortet åpenbarer seg vel det også etterhvert.😁

3 weeks ago   ·  2

1 reply

Avatar

Tom NiemannFikk "omtrent" samme julekortet gitr👍🤣

3 weeks ago   ·  1

2 replies

Avatar

Stig WalbergNår det kommer brev fra Kristen, regnet bøtter ned og det uler rundt husveggen så skulle det vært 31 mai. Gammelt norsk jungelord.

3 weeks ago   ·  3
Avatar

Kommenter

Fant ikke igjen der vi drev og diskuterte de største laksene, men jeg nevnte at det var noen hull. Et av disse hullene var 1952, hvor største laks bare var i underkant av 20 kilo. Ser ut til at vi har løst denne gåten. Det ble tatt mange tyvekiloser i 1952 og den største ser ut til å være 23,5 kg på Ristad ved John Brøndbo. Mangler fortsatt større fisk enn 16 kg i 1969 (Harry Skinstad). Ser av avisene fra 1969 at det var den dårligste sesongen i manns minne ( i flere elver) og tørkesommer, så det ble kanskje ikke tatt større laks i 1969. www.ssb.no/a/histstat/nos/nos_a371.pdf ... See moreSee less

Knut Flatås, Sveinung Kvarme and 11 others like this

Kommenter

Denne flotte wobbleren designet av Jari Lilliainen har fått navnet ”regnværswobbleren.” Men det er ikke bare å gå inn i en sportsforretning å kjøpe denne. Kortto blir produsert i småskala og nesten eneste mulighet for å få denne i skrinet er å kjøpe den på auksjon. Og da må du virkelig åpne pengeboka for å sikre deg et eksemplar. I 2016 fikk jeg endelig tak i en modell K8, men fikk ikke prøvd den rett og slett på grunn av at jeg ikke fikk fisket i gråvær/regnvær. Men i år skjedde det. Vi hadde fisket noen timer uten resultat i fint vær. På ettermiddagen kom væromslaget med gråvær, lavt skydekke og regn. Tiden var inne for å prøve. Det tok ikke lang tid før det ble fast fisk, og kort tid etter den første var landet satt nr. 2. Og nr. 3 ble landet av to av mine fiskekamerater senere på ettermiddagen. Til sammen veide de tre laksene 23 kg. Tilfeldig? Ja hvem vet. Nå skal jeg innrømme at jeg ikke har prøvd denne i annet vær, og det er som kjent våte wobblere som fisker best, uansett vær.

Det tar som regel ikke lang tid før en god wobblerfarge blir kopiert av andre. Fargen er dermed tilgengelig fra andre produsenter, og de fisker kanskje like bra. Men veldig moro å ha ”originalen” i skrinet.
Se forøvrig blogginnlegget til ”Fiskekameratene” som er delt på denne siden 3.mai i år. Her er det masse tips om fargevalg.
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Torodd Rimstad, Thomas Olsen and 23 others like this

ældre kommentarer

Per HolmstadBeklager Jonar, men dette er en av de virkelig klassiske fargene. Alle finske produsenter lager sine varianter av den, her med litt røde prikker!

1 month ago

4 replies

Avatar

Kjell RavndalJari lager og denne med små variasjoner. Noen ganger med svake sølvstriper på gulldelen av flanken og noen ganger grønn rygg. Kinna har og hatt innslag av rød/lilla nærmest skjea.

1 month ago
Avatar

Per HolmstadLiker det. Lakker litt sånn etter humøret! :D

1 month ago   ·  1
Avatar

Jonar NynesVet du hvem som har originalen Per?

1 month ago
Avatar

Kjell RavndalMin variant over samme tema😀

1 month ago   ·  15

2 replies

Avatar

Per HolmstadHar et Joonas "värikärtta" fra 1993 der denne fargen er oppført uten røde prikker. Men har også en Joonas i denne fargen fra før Valoviehe firmaet ble opprettet, altså når Joonas på 70-80 tallet ble stemplet "KL" i leppa etter Klaus Lahtinen som er opphavet till Joonas.

1 month ago   ·  3
Avatar

Jonar NynesMen er det en god gråvær/regnvær farge, eller fungerer den uansett?

1 month ago
Avatar

Per HolmstadFønker - i sol og regn! :) Her er min variant (i matt topcoat-utgave) brukt i ginklar Målselv med sola raka veien ned i vannet. Fra i sommer - singelharling! ;)

1 month ago   ·  9
Avatar

Helge StorihleDette er regnværsfargen min fra Kortto, nesten helt lik og vanvittig effektiv 🙂 Gromme saker!!!

1 month ago   ·  5

1 reply

Avatar

Kommenter

Bra av Namsenvassdragets elveierlag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Jon Aas, Arnfinn Kristiansen and 17 others like this

Bjørn Morten Alstadwww.namdalsavisa.no/meninger/2017/11/02/Trafikklys-og-økt-produksjon-av-oppdrettslaks-15544456.ece?fb_comment_id=1726386230736430_1726838030691250&comment_id=1726838030691250#faccae19f75654

1 month ago
Avatar

Geir EideDen samme Sandberg har vel i en tidligere uttalelse sagt at han er villig til å ofre villaksen på oppdrettsnæringens alter. Bare snakk om penger inn i statskassen, kanskje på tide å se hva man bruker våre skattepenger til ? Mannen må jo være totalt ignorant for virkeligheten eller bare steike gal !

1 month ago   ·  5

1 reply

Avatar

Gunnar KvamInviter Sandberg til Namsen, og la ham føle spenningen med laksefiske :-)

1 month ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Hva som skjer med bestanden av laksi Namsen fremover har fiskeriminister Per Sandberg det hele og fulle ansvar for, i tillegg til de som jobbet frem den nye PD-forskriften.
Forvent en voldsom oppbygging av oppdrettsanlegg rundt Namsenfjorden fremover om ingen protesterer.

www.regjeringen.no/no/aktuelt/regjeringen-skrur-pa-trafikklyset/id2577032/
... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Arnfinn Kristiansen, Jon Aas and 7 others like this

ældre kommentarer

Torger HaugenHar tagget ordfører i Overhalla som også er med i lakserådet

1 month ago   ·  2

1 reply

Avatar

Torger HaugenJan Arild Landstad. Kontakt ordfører i Grong du

1 month ago   ·  2
Avatar

Bjørn Morten AlstadIkke rart at det har vært relativt lite lus i de to siste sesongan etter den pålagte nedslaktingen og deretter brakklegging pga for mye lus på Vikna. Å bestemme vekst ut fra slike kriterier e horribelt!

1 month ago   ·  1
Avatar

Stig Gram-knutsenMen i helvæte da,ka med oss som ligger rødt da......

1 month ago
Avatar

Bjørn Morten AlstadDet e dit Namsen ska styres. "De samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative...." Fiskeriminister Per Sandberg, 30. oktober 2017. Det han sier e i klartekst: Namsen og andre lakseelver kan ofres på oppdrettsindustriens alter. At det e rødt betyr altså heller ikke reduksjon, dersom" de samfunnsøkonomiske konsekvenser er betydelig større enn de negative." Trafikklysordningen er altså bare et spill for galleriet.

1 month ago
Avatar

Mona Marie Haugland Løe🤢

1 month ago
Avatar

Kommenter

Det ble ingen skikkelig sommerelv i sesongen 2017. Og i stedet for de vanlige høstflommene er det nå sommerelv og sommertemperatur. Bildet er fra Krukårn i dag. ... See moreSee less

Kommenter på Facebook

Der kommer ikke nogen alternativ statistik på Namsen.dk i år. NVG har fået det lavet sådan, at der ikke længere er mulighed for at hente fangstdata for hele sæsonen.
Uvist af hvilken grund?.
... See moreSee less

Jonar NynesSynd :( Du har jo samlet mer data enn NVG.

3 months ago
Avatar

Kommenter

Åherrefredogbevare, nå er det bare 250 dager igjen :-) ... See moreSee less

Erlend Børve, Rolf Monsen and 23 others like this

Johan TørrisenBest å begynne pakkingen snart da.

3 months ago   ·  1
Avatar

Kommenter

Nån som har eiller veit av ledi vald 1juni 2018? Send mæ gjærn ein pm:) ... See moreSee less

Nu sæsonen er slut i Namsen er det bestemt på plads at sige tak for nogle gode oplevelser, der i år bød på mange fisk og et dejligt ophold på Sellæg stykket. Regn og sol, fantastisk fjeldfiske, varmrøget laks og ørred spist direkte på skjæret ved elvbredden. Vores ophold startede med første fisk i andet kast til Christian Dahl Skaaning - og to pæne på 4-5 kg mistet inden for den første time - så var vi i gang 😀. Turen toppede med en fin laks der voksede som tiden gik - og endte på godt 10 med konditionsfaktor 1,21. Fantastisk
Stor tak til Namsen Fishing Camp og ikke mindst Kjell Aspøl for at hjælpe os med en super ferie igen 👌👌
... See moreSee less

Alf Hildrum, Henriik Fiskern and 13 others like this

Kommenter

Da e sesongen over,avslutta me å slepp deinn fine karn her😊 ... See moreSee less

Kommenter på Facebook