Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

C&R vs C&Eat

Snakken om et evt. forbud mod genudsætning af laks, har fået mange lystfiskere til at fare i blækhuset, vilde af forargelse og harme. Det kan måske være en idé, at tænke over, hvorfor det i det hele taget er kommet så vidt..

Eksempler, hvor fiskere kører laks i altfor lang tid på spinkelt grej, bare for sportens skyld, fylder desværre for meget idag. Inspireret af fiskeskribenter, kulørte blade og TV-fiskere, der hyper grej, effektivitet, mest og flest ind i en hysterisk spiral, lader mange sig forlede. Langt væk fra sjælen i lystfiskeriet. Mon det kun er ryk i stangen, der kan gøre disse fiskere glade?. Om det gør ondt på fisken eller ej, fylder ikke så meget, når blot fighten er god. Når det kun er en leg for mennesket, er det svært at få øje på respekt og høj etisk standard.
Det er lige præcis den slags, der er med til at sætte gang i modstanden mod lystfiskeri.

Kan man kalde sig beskytter af naturen med høj etisk moral, hvis man i virkeligheden kun fisker for fightens skyld?. Det er og bliver leg med levende væsner. Virkelig høj etik finder man ved at hænge sin fiskestang op på væggen!.

Sunde bestande kan, med den nuværende forvaltning, ikke fiskes ned af lystfiskere, der udviser omtanke og mådehold med hjemtag af fangst. At det kniber gevaldigt med mådehold og omtanke hos mange der kalder sig lystfiskere, er en anden sag.
Truede bestande derimod, burde selvsagt beskyttes mod al fiskeri. At rendyrket C&R fiskeri er fiskeforvaltning med god etik er selvbedrag, men trods alt bedre etik end frit fiskeri. C&R kan være med til at styrke en bestand.

Snakken om et genudsætningsforbud, er konsekvensen af altfor mange hændelser, hvor det vigtigste har været fiskerens fornøjelse (set med ikke-fiskeres øjne, det samme som dyrplageri!). Det må så være det vink med vognstangen der åbenbart skal til, for at vi selv begynder at tænke dybere over hvad det er vi driver med!.
Som fisker er man i et dilemma med hensyn til C&R, for på den anden side, ville der f. eks. ikke være laks i mange elve, hvis det ikke havde været for C&R, kvoter og et stærkt regelsæt. C&R kan have sin berettigelse, hvis der tillades fiskeri, hvor man forsøger at styrke bestanden.
Nyere undersøgelser viser, at laks overlever genudsætning, hvis nogle simple retningslinier overholdes.


Laksen skal genudsættes m-e-g-e-t forsigtigt.

Beslutter du dig for at sætte laksen ud igen, bør du som minimum være bekendt med følgende retningslinier, offentliggjort af et hold forskere fra NINA. Skånsom behandling er nøgleordet:

Basert på fem års undersøkelser i Altaelva, erfaringer fra utenlandske undersøkelser og våre egne erfaringer med håndtering og radiomerking av laks generelt, anbefaler vi følgende:

 • Håndter laksen så skånsomt som overhodet mulig under fangst og utsetting - og absolutt ikke som de verste eksemplene sett på TV.

 • Kjør laksen så kort tid som mulig før den landes, stressreaksjoner øker med økende tid laksen blir kjørt på stang.

 • Laksen bør landes med håv uten knuter i nettet. Håven må være stor nok til å romme laksen uten at finner, hale og slimlag skades.

 • Laks som blør fra gjellene, eller har andre store skader, avlives.

 • Ikke ta laksen opp i luft, men ta ut krok og fotografer mens laksen er i vannet.

 • Ikke løft laksen opp etter haleroten, da kan den brekke ryggen.

 • Ta så lite som mulig i laksen, slik at slimlaget på kroppen skades minst mulig.

 • Bruk ei tang til å ta ut kroken.

 • Bruk så kort tid som mulig fra landing til laksen slippes igjen.

 • Hvis laksen ikke svømmer umiddelbart ved utsetting, hold den mod strømmen slik at det strømmer vann gennem gjellene («pumping»). Hold den stille. IKKE "pumpe" den frem og tilbage!.

 • Fang og slipp bør ikke praktiseres ved høye vanntemperaturer.

 • Vær spesielt forsiktig med nygått, blank laks.

 • For optimal behandling av fisken bør en være to personer ved landing og utsetting.

(Personligt har jeg ændret mit syn på C&R - i takt med villaksens forsvinden rundt omkring. Som Namsenfisker er man utrolig forkælet med hensyn til laks. Der har været laks til alle og mange laks i mange mange år, så man kunne tro det er en uudtømmelig kilde. Med så kraftig en stamme og så mange laks, falder man let i den tro, at det altid vil være sådan og man kan høste ufortrødent. Man bliver forhærdet, så man nærmer sig "slå alt ihjel uden skrupler"- stadiet.
Sådan har det ikke været allesteder og laksen er truet fra mange sider. Hvor vi som elvefiskere førhen ikke kunne vælte en bestand, er nogle bestande presset så meget fra andre sider, at elvefiskeriet i dag kan være med til at vælte en bestand.
Fra at være indædt modstander af C&R for 10 år siden, er jeg i dag af den overbevisning, at det bliver nødvendigt med et strengt regel/kvotesæt og C&R, hvis man på sigt fortsat skal have mulighed for at fiske i elvene.)

Revideret 21/06-2021


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk