Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2019
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

C&R vs C&Eat

Snakken om et evt. forbud mod genudsætning af laks, har fået mange lystfiskere til at fare i blækhuset, vilde af forargelse og harme. Det kan måske være en idé, at tænke over, hvorfor det i det hele tage er kommet så vidt..

Eksempler, hvor fiskere kører laks i altfor lang tid på spinkelt grej, bare for sportens skyld, fylder desværre for meget idag. Inspireret af fiskeskribenter, kulørte blade og TV-fiskere, lader mange sig forlede. Mon det kun er ryk i stangen, der kan gøre disse fiskere glade?. Om det gør ondt på fisken eller ej, betyder ikke så meget, når blot fighten er god. Det er leg for mennesket og det har absolut intet med respekt og god etisk standard at gøre.
Det er lige præcis den slags, der er med til at sætte gang i modstanden mod lystfiskeri.

At man redder truede villakse-stammer, ved at fange laksene og sætte dem ud igen???. Den hopper vist ingen på. Og kan man kalde sig beskytter af naturen med høj etisk moral, hvis man i virkeligheden kun fisker for fightens skyld?. Det er og bliver leg med levende væsner og kan ikke være værdigt for en beskytter af naturen. Om så kun 1 ud af 100 laks dør af det!. Virkelig høj etisk moral, får man ved at hænge sin fiskestang op på væggen!.

Sunde bestande kan, med den nuværende forvaltning, ikke fiskes ned af lystfiskere, der udviser omtanke og mådehold med hjemtag af fangst. Truede bestande derimod, burde selvsagt beskyttes mod al fiskeri. At C&R har noget med fiskeforvaltning og god etik at gøre, er selvbedrag. Lad os kalde en spade for en spade!.

Snakken om et genudsætningsforbud, er konsekvensen af altfor mange hændelser, hvor det vigtigste har været fiskerens fornøjelse (set med ikke-fiskeres øjne, det samme som dyrplageri!). Det må så være det vink med vognstangen der åbenbart skal til, for at vi selv begynder at tænke dybere over hvad det er vi driver med!


Laksen skal genudsættes m-e-g-e-t forsigtigt.

Beslutter du dig for at sætte laksen ud igen, bør du som minimum være bekendt med følgende retningslinier, offentliggjort af et hold forskere fra NINA. Skånsom behandling er nøgleordet:

Basert på fem års undersøkelser i Altaelva, erfaringer fra utenlandske undersøkelser og våre egne erfaringer med håndtering og radiomerking av laks generelt, anbefaler vi følgende:

 • Håndter laksen så skånsomt som overhodet mulig under fangst og utsetting - og absolutt ikke som de verste eksemplene sett på TV.

 • Kjør laksen så kort tid som mulig før den landes, stressreaksjoner øker med økende tid laksen blir kjørt på stang.

 • Laksen bør landes med håv uten knuter i nettet. Håven må være stor nok til å romme laksen uten at finner, hale og slimlag skades.

 • Laks som blør fra gjellene, eller har andre store skader, avlives.

 • Ikke ta laksen opp i luft, men ta ut krok og fotografer mens laksen er i vannet.

 • Ikke løft laksen opp etter haleroten, da kan den brekke ryggen.

 • Ta så lite som mulig i laksen, slik at slimlaget på kroppen skades minst mulig.

 • Bruk ei tang til å ta ut kroken.

 • Bruk så kort tid som mulig fra landing til laksen slippes igjen.

 • Hvis laksen ikke svømmer umiddelbart ved utsetting, før den forsiktig fram og tilbake i vannet slik at det strømmer vann over gjellene («pumping»).

 • Fang og slipp bør ikke praktiseres ved høye vanntemperaturer.

 • Vær spesielt forsiktig med nygått, blank laks.

 • For optimal behandling av fisken bør en være to personer ved landing og utsetting.

(For god ordens skyld vil jeg nævne, at uanset om fisk kan tåle det eller ej, er min personlige mening at C&R på laksebestande i rendyrket form, bør undgås og er etisk uforsvarligt. Intet kan retfærdiggøre sådan en form for tidsfordriv.

Revideret 11/07-2010


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk

Seneste opslag i Facebook-gruppen "Laksefiske i Namsen vassdraget":