Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Turen 2000

Juni turen er slut. Herunder er lidt om turen, fangstrapport og dagbog. Der mangler endnu nogle billeder. De fleste fangster skulle være indrapporteret til Laksebørsen, men vi tabte på et tidspunkt overblikket. Alt er på nedenstående liste. Billederne fra turen ligger på billedsiden!.

Et dejligt syn!. Namsen ved Overhalla.

Det har været forrygende i år!. Det gælder overalt i Namsen med sideelve, at fangsterne har været utrolige, sammenlignet med de seneste år. Hvis denne udvikling fortsætter er det yderst positivt. Nogle af os er så heldige at skulle afsted igen i Juli og August, så jeg regner med at få meldinger ind imellem.

Laksene havde i år mange lus på sig, næsten grænsende til det foruroligende på nogle af dem. Arrene og sårene på ryg og omkring gatfinnen var i enkelte tilfælde ret store. Udvandrende smolt vil ikke kunne klare den mængde lus, der sad på nogle af de store laks. Jeg har ikke hørt andre omtale usædvanlig mange lus på fiskene, men hvis det er generelt, er der grund til bekymring. Ellers var det flotte laks vi fik. I god stand og stærke. Den høje vandstand igennem det meste af juni trak masser af laks op i elven. Vi har ikke i år haft en tur nedover nogle af valdene, uden at være i kontakt med fisk. Højst et enkelt træk eller to!. Det har vi ikke prøvet før og må siges at være ret fantastisk, sammenlignet med den indsats det til tider ellers kræver, at få kontakt med en laks.

Der var også mange grilse i år og det er også et nyere fænomen, at de er så tidligt på færde. Førhen var det næsten bare store laks, der fangedes frem til Skt. Hans. En teori er, at det er genetisk forurening, der har bragt uorden i laksens cyclus!.

Vi tabte alle sammen en del laks på denne tur, men Søren og jeg tabte vel omkring 10 eller flere, hvoraf de 2 med sikkerhed har været omkring 15 kg eller derover. De var også de mest reelle tab vi havde, for de var begge på i længere tid og genvandt begge friheden ved at linen blev raspet over på sten. Heldigvis uden ret meget line efter sig. De øvrige var på i kortere tid og slap lige så pludseligt som de tog. Det undrede os en del, da det hele med få undtagelser startede lige i begyndelsen af den 2. uge. Det var både på sluk og wobbler. Sluken har vi erfaring med, at laksen ofte slår fejl af, men en wobbler og især bomberen plejer at blive siddende.

Vi kom en dag i snak med Knut fra Panserlaget, en gruppe nordmænd, der de sidste 15 år har fisket på Foss/Melhus. Det var i øvrigt den dag, vi mistede den store på Engstad og vi havde netop lagt ud igen efter den smertefulde oplevelse. Da lød der pludselig et ordentligt brag inde fra land tæt ved, så jeg var ved at ryge ud af båden af bare forskrækkelse. Det skete minsandten een gang til indenfor kort tid og da vores afløsere kom kort tid efter og gjorde krav på båden, besluttede jeg at gå hen for at se hvad der var hændt. Det var såmænd en kanon!. Den blev fyret af hver gang, der kom laks på land hos Panserlaget!. Der hang 4 laks i deres medbragte galge på mellem ca. 6 og 10 kg, så der var forklaringen på de to drøn vi havde hørt tidligere på formiddagen!. Der var en koselig stemning i deres bivuak, som lå tæt ved bredden lidt ovenfor Melhus-strygene.

En barket herre sad og betragtede hans medfiskere i aktion fra en klapstol ved lejrbålet. Det var Knut. Han var imødekommende, da jeg henvendte mig til ham og efter lidt snak om laksene i galgen, spurgte jeg om de havde mistet fisk. Det havde de nu ikke. Så kunne jeg ikke lade være med at nævne alle de fisk vi havde tabt. Han sagde så, at de ofte førhen havde tabt laks på sluken. Sluken fejlkroger ofte på grund af de store bevægelser. Et fif, som de nu brugte, havde nedsat antallet af mistede fisk betydeligt. Han forklarede, at krogen pilles af og en svirvel sættes på i stedet. Så monteres en springring i den anden ende af svirvlen og så monteres krogen igen i den nye springring. Da vi siden prøvede dette, fik vi 2 ud af 3 anslag på sluken. Tilfældigt?. Ja, måske, men jeg tror det nu ikke. Tak for tipset!.

Fluen havde vi heller ikke i år held med at fange noget på. Det blev til et enkelt nap fra en mindre fisk. En dag fiskede vi i Bjøra og harlede fra vejbroen og ned mod udløbet. Vi skulle ellers fiske Rodum i Namsen, men ville prøve noget nyt, når nu chancen var der. Det er helt anderledes stilfærdigt at styre en båd på Bjøra end i Namsen. Det kræver lidt tilvænning, når man lige har fisket på Grande/Melhus!. Lidt efter lidt kom rytmen og det gik stille nedover med to wobblere og en flue.

Himo/Rodum!. Vi havde fået lidt vejledning af Nils Rodum, en af valdejerne. Han havde dagen før tabt en 12 kilos ved broen og vi fik at vide, han gerne ville have sin wobbler igen, hvis vi fik laksen!. Han fiskede med omkring 10-12 m line efter båden, 2-delte wobblere og måske lidt bly på linen.Vi nærmede os et af de steder Nils havde udpeget og der var elektrisk spænding i luften, da wobbleren første gang svingede ind over stedet. Intet skete og heller ikke de efterfølgende gange. Pludselig bøjer fluestangen let og der er uro i vandet.

Jeg førsøger at give modhug, men det er ovre og der sker ikke mere. Selv om nok var en smolt, var det usandsynlig spændende!.

Vi fiskede videre nedstrøms, gennem et utrolig smukt bevokset terræn. Vi tabte efterhånden troen på fiskeriet og lod båden drive ned ad strømmen. Foran os bevæger et eller andet sig i vandet. Det er bæveren. Den arbejder med et eller andet, kigger op engang imellem, men fortsætter sit forehavende. Til sidst, da vi er få meter fra den, på kollisionskurs, dykker den med et klask så højt så det runger op ad elven.

Søren er mest stemt for at tage hjem, da vi når bådstedet, men jeg insisterer på, at vi fisker vores tid ud ud på Rodum. Jeg er bare nødt til at prøve!. Han giver sig dog og jeg ror med høj fart nedstrøms mod udløbet i Namsen. Søren sætter grejerne og farten på båden skal nok holde gang i dem igennem det døde vand ved udløbet og over mod "Verdens ende". Jeg fisker lige på grænsen til Musicboxen over til Engeskilen. Båden vendes og halvvejs tilbage igen, hugger det på sluken. Laksen er kroget godt, og efter en kortere udtrætning, får Søren et af sine ønsker opfyldt og lander en flot laks på ca. 4 kg ved "Verdens ende".

Dagen efter fisker vi samme sted fra omkring kl. 22 og i den efterfølgende time, er det som om vi er havnet i det forrige århundrede. Vejret var det herligste stille og lune sommervejr og hele stemningen var magisk. En enkelt båd fiskede længere nede på valdet. Namsens overflade blev kun brudt af båden, og ringene fra åretagene kunne følges langt nedover, før strømmen viskede dem ud. Vi kroger en laks, der tager wobleren på den stang, som vender nedstrøms, da jeg krydser over mod "Verdens ende". Den er stærk og går opstrøms med en kraft så det knager i stangens korkhåndtag. Jeg ror væk fra den og ender derfor i dødvandet over mod Bjøra. Det resulterer i, at den fanger de to øvrige agn, inden Søren får dem ind. Han redder den ene, men sluken har snoet sig om linen, hvor laksen sidder. Vi forsøger at få den af, men et kort øjeblik er der slap line og laksen er væk!. En af de situationer, hvor bådfiskeriets mange faktorer bliver synlige og diskuteres længe efter!.

Vi tager en ny tur, kroger en ny laks, men denne gang slipper den bare pludseligt efter at have været på et stykke tid. Det gentager sig een gang til, samme resultat!. Vi har tjekket alle grejerne og alt er i orden. Krogene er skarpe. Denne gang skal det være!. Jeg er overbevist om, at nu sker det og gør klar til at tage turen en gang til. Lidt ude i strømmen, opdager vi at farven på vandet har ændret sig. Namsen er som cacaomælk!. Det er umuligt at se 5 cm ned i strømmen!. Vi ærgrer os gevaldigt, men indser efterhånden, at det ikke er vores dag og drager hjemad til huset. Jo, der er af og til en del ting, som skal gå op i en højere enhed for at det lykkes. Set som helhed, var denne time en af de mest mindeværdige stunder på denne tur. En fantastisk oplevelse, og laksen den vandt jo bare igen!.

Lykkedes, det gjorde det for Per og Mogens, en dag i den første uge. De var alene på valdet den aften. Ikke mange trodsede vejret med regn og blæst og de fleste af os havde stoppet fiskeriet og sad hjemme i huset og hyggede. Da der lød et ordentligt dyt ude fra indkørslen, kom vi hurtigt ud af stolene for at tage imod dem. Det var nemt at se på dem, det var noget lidt ud over det sædvanlige de havde været ude for. Ud fra bagagerummet, kom der da også en laks til syne, som nok kunne få vores øjenbryn op. Den blev vejet til 12,1 kg og var fantastisk flot!. Den havde hugget midt på Rodum på en Johansen
sluk og var kroget godt.

Mogens med

Vi var en dag ude hvor vandet igen var lidt uklart. Vi fiskede på Rodum og besluttede os for at fiske på kanten af det uklare Namsen-vand og Bjøras mørke, men meget klare vand. Der var en fiskbar rende langs hele Bjøra-siden af Rodum-valdet. Det lykkedes os på denne måde at kroge en 7,5 kg's laks i renden.

Vi fik besøg af Øivind. Han ville høre om nogen af os havde set en wobbler han havde glemt i en af bådene. Desværre kunne vi ikke hjælpe ham. Vi fik istedet en snak og en kop kaffe og han hjalp os lidt nærmere en forståelse af mysteriet med de mange mistede fisk. Laksen tager simpelthen ikke så hårdt, når vi nærmer os Juli måned, sagde han. En erfaring, han har gjort efter mange års fiskeri.

(Forts.)


Fangstrapport for uge 25 og 26

Dato Kl Fisker/Roer Vald Vægt Redskab Art
17/6 1300 Carsten Grande/Melhus 4,5 Orm Laks
17/6 1430 Frederik Grande/Melhus 2,8 Orm Grilse
17/6 1500 Team#1 Grande/Rodum 1,0 Sluk Grilse
18/6 1530 Team Tulling Grande/Vold 3,0 Husky Laks
18/6 1930 Jan Søborg Grande/Vold 1,5 Orm Havørred
19/6 1030 Team#1 Grande/Rodum 9,5 Bomber Laks
19/6 1700 Sten Andersen Grande/Melhus 3,6 Orm Laks
19/6 2200 Randers Rebels Grande/Rodum 12,1 Sluk Laks
20/6 1730 Team#1 Grande/Vold 4,5 Bomber Laks
20/6 2125 Frederik Grande/Vold 6,0 Orm Laks
20/6 2130 Jan/Dennis Grande/Vold 6,4 Bomber Laks
21/6 1000 Team#1 Grande/Rodum 7,5 Bomber Laks
22/6 0900 Carsten Grande/Vold 3,6 Orm Laks
22/6 0900 Randers Rebels Rodum 2,5 Bomber Laks
22/6 1600 Frederik Grande/Vold 8,1 Orm Laks
22/6 2230 Dennis/Jan Himo/Rodum 5,5 Jensen Laks
22/6 2315 Team#1 Rodum 5,0 Sluk Laks
23/6 2300 Team#1 Tobias 6,0 Sluk Laks
23/6 2305 Team Tulling Tobias 2,5 Fatrap Havørred
24/6 1600 Team#1 Rodum 4,0 Bomber Laks
24/6 2200 Team#1 Rodum 3,0 Bomber Laks
25/6 1600 Team Arno Grande/Melhus 1,5 Sluk Grilse
25/6 1630 Team Arno Grande/Melhus 2,0 Sluk Grilse
25/6 1030 Team#1 Rodum 1,5 Bomber Grilse
25/6 2130 Claus/Lasse Grande/Rodum 1,4 Bomber Grilse
26/6 2230 Team Tulling Grande/Vold 1,5 Sluk Grilse
26/6 2240 Team Tulling Grande/Vold 1,5 Bomber Grilse
26/6 2250 Team Tulling Grande/Vold 1,5 Bomber Havørred
26/6 2300 Team Tulling Grande/Vold 2,5 Sluk Grilse
27/6 0830 Jesper/Claus Grande/Melhus 12,2 Bomber Laks
28/6 1400 Team Tulling Grande/Vold 5,1 Bomber Laks
28/6 1730 Team Tulling Grande/Vold 6,4 Sluk Laks
28/6 1400 Team Arno Engstad 2,0 Bomber Grilse
28/6 1500 Team Arno Engstad 2,3 Bomber Grilse
28/6 2000 Team Arno Engstad 6,4 Bomber Laks
29/6 0130 Jørgen/Lasse Grande/Rodum 2,0 Sluk Grilse
29/6 0210 Jørgen/Lasse Grande/Rodum 9,0 Bomber Laks
29/6 1500 Team#1 Grande/Rodum 2,0 Sluk Grilse
29/6 1500 Frederik Grande/Rodum 3,0 Mark Laks
29/6 1530 Frederik Grande/Rodum 7,0 Mark Laks
29/6 1150 Team Arno Grande/Rodum 5,2 Bomber Laks
29/6 ? Team Arno Grande/Rodum 2,1 Bomber Grilse
30/6 1400 Claus/Jesper Engstad 7,5 Bomber Laks


I alt blev der fanget 43 fisk med en vægt på ialt 188,2 Kg. Snitvægten er 4,37 Kg. 8 laks over 7 Kg. Altså et stort indslag af smålaks og mellemlaks. Det falder for vores vedkommende godt i tråd med, at der skulle komme mange smålaks i år.Dagbogen

14/5
Laksefeberen er på sit højeste, der bliver pakket, provianteret og tænkt efter om nu alt er med og klar til imorgen. Vi ruller afsted ved 15-tiden mod et af årets absolutte højdepunkter.

16/6
Så er vi nået til Namsen!. Men først tak for den respons, der er kommet fra læsere af denne
side. Jeg får ikke tid til at svare alle, der har skrevet, før jeg kommer hjem. Tag det ikke ilde op, hvis i først hører noget fra mig om 2-3 uger!.
Vi ankom igår ved 19-tiden og kørte over for at hilse på Troels Rasmussen og hans hold. De havde stort set ikke fisket i 3 dage, på grund af kraftig flom. Namsen var ikke fiskbar p.g.a. grene, skidt og uklarhed. De havde dog fået fisk i starten af deres periode (Se tidl.).
Namsen var dog gået ca. 1m ned i løbet af dagen og de havde fået et par grilse. De var derfor opsat på at udnytte deres sidste fisketid. Namsen er nemlig klaret op og den synker
stadig. Ydermere kunne de oplyse os om, at fjordene er fyldt med laks i et omfang, som
nærmest er historisk!. Dette havde de set i NRK!.
Nu ved vi jo fra tidligere, at han er en mester i practical jokes, så vi tager det helt roligt!.

Vi ønskede dem skitt fiske og kørte rundt for kigge på Namsen. Høj vandstand (Munk Jensen's allé kan ikke ses!), men rimelig klar. Det ser lovende ud, men det gør det jo altid, når man lige er kommet!. Vi tog et smut over for at se på Foss/Engstad og Melhus. Der mødte vi Bo og Geir, to roere, som vi før havde mødt. De havde taget tre laks på Melhus og fortalte, at der var utrolige mængder laks. Det ville blive kanon fiskeri de kommende dage!. Altså nærmest en bekræftelse af Troels' beretning!. Vi får se, men det lyder unægteligt, som om vi går en spændende tid i møde.

17/6
Idag skal vi flytte ind i "Villa Ro", og rigge til. Vi starter vores fiskeri til middag på
Grande/Melhus og Grande/Rodum. Lige nu er kl. 7 og vi kører over på Skogmo og får morgenmad. Vi har overnattet i et hus med udsigt over Hildrum.

Vi har været ude at fiske!. Det var med opskruede forventninger vi tog afsted, men der var laks!.
Vejret var alt andet end tiltalende og der var høj sø på Rodum, da vi lagde ud i silende regn.
Vi fik en grilse efter 10 min. og lidt senere tabte vi en vildbasse på ca. 5 kg. Det skyldtes
nok, at den tog sluken mens jeg var ved at lægge den ud. Jeg blev så overrasket, at jeg ikke
tænkte på at give tilslag, selvom jeg sad med stangen i hånden. Efter en flot lufttur sagde
den farvel og tak. Senere havde vi et tilbud mere, som der heller ikke kom noget ud af.

Da vi kom hjem hørte vi en bil komme susende. Det var Carsten der kom for at vise os hans første laks. En flot fisk på 4,1 kg, som sendte ham i den syvende himmel efter blot en times fiskeri.

Frederik kom hjem med en fisk på ca. 2 kg, så der var højt humør i Villa Ro.

18/6
Der er blevet fisket på Vold og Rodum idag. Vandstanden er stadig høj og det koldt for årstiden. Vi tror de fleste laks bare suser forbi, når vandet er så højt og koldt, men vi har set enkelte laks springe. Vi fiskede på Rodum uden at mærke noget i 6 timer og kørte hjem i regnvejr.
Efter et stykke tid kom Team Tulling med en laks på 3,0 kg, som Sten havde roet hjem til Jørgen på Vold. Jan fik også en havørred på 1,5 kg.
Vejrudsigten siger regn, regn og atter regn, og ikke særlig meget varme, m-e-e-n vi giver ikke sådan op, så vi kører på imorgen på Rodum og Melhus.

19/6
Så kom der for alvor hul på bylden, som man siger. Mest for vores Randers folk, Per og Mogens. De har, om nogen, fortjent den flotte 12,1 kg's laks de fik idag. Det var deres første fisk efter 3 års ihærdig indsats!. Den blev landet her til aften efter en del dramatik på skrænten på Bjøra-siden. Den huggede midt på Rodum. Mogens måtte en tur i vandet, men det betyder jo intet, når endelig det sker. Det vigtigste var at det lykkedes for dem, at få deres første laks på land. At det så var en så stor og flot laks, var blot en ekstra fortjent bonus!. Hele holdet fejrer lige nu dette, med et par cognac'er og andet godt. Tillykke med det!.

Vandstanden er stadig høj og vejret er køligt og vådt. I formiddags fik vi (Team#1) en flot laks på Rodum. Den huggede på en rød bomber og gav en rigtig god fight. Søren roede og jeg fik fornøjelse af vores nye Shimano Calcutta. Det er simpelthen en super god bremse der er på det hjul!. Den følger bare laksens bevægelser uden at hænge, som vores ABU hjul har for vane at gøre. Der er for mig ingen tvivl om, at der for fremtiden skal være Calcutta på vores stænger!.

Vi opdagede, at en bæver er halvvejs igennem et træ på skrænten ved Rodum, så vi skal nok tage os i agt, når vi nærmer os dens enemærker. Det kunne lige se godt ud med et træ midt igennem båden!.

Der er heller ingen tvivl om at den høje vandstand trækker laks op i Namsen. Alle fisk har lus med haler. Det er lidt vanskelige forhold for bådfiskerne med alt det vand, men det kan altså lade sig gøre. Ormefiskerne har gode forhold lige nu og Steen kom i eftermiddags hjem med en 3,6 kg's laks fra Melhus, taget på orm. Han skulle lige prøve med en orm, fordi hans makker var en tur i Namsos for at købe nogle Johansen skeer!.

Alt i alt en rigtig god dag, på trods af det lidt sørgmodige vejr. Det har alligevel sin charme for ind imellem kommer der pludseligt et hul i skyerne, vinden lægger sig og regnen stopper. Det kan vare bare 10 minutter og så er det igang igen med regn og vind. Der er mange små vejrskift i selv det sureste vejr. Imorgen fisker vi Vold og Rodum.

20/6
En rigtig god dag med fin fordeling af fisk. Vi fik en 4,5 kg's på Vold og Frederik senere en på 6 kg. Det bedste var dog at Jan fik hans bedste fødselsdagsgave nogensinde!. Dennis roede med sikker hånd et pragteksemplar af en laks hjem til ham. 6,4 kg og meget velproportioneret. Det blev senere samme aften fejret med lagkage, også lavet med sikker hånd af Dennis. Vi havde fået lov at fiske på Tobias-valdet den aften, men det gav ikke noget!. En fin dag.

21/6
Der var meget stille i huset da vi kom op ved 7-tiden. Nu er kl. 13 og vi er lige kommet hjem med en 7,5 kg's laks fra Rodum!. Fantastisk fight i stille lummervejr. Namsen er grumset efter et jordskred opstrøms og vandstanden er stadig høj, så det er ikke helt let at fiske, men der er pause i regnen med overskyet, men fint vejr. Vi fisker Melhus i eftermiddag.

Lige en hilsen til jer allesammen.

26/6
Vi er plaget af lerskred igen i Sandøla, så Namsen er næsten mælkehvid og umulig at fiske på. Vandstanden er ellers perfekt. Det er stadig køligt og overskyet, men regnen er ikke kommet endnu. Vi havde en Skt. Hans fest ved elven i fredags, som blev meget livlig. Derfor er der ikke skrevet noget før i dag. Det tager jo lidt tid at komme over det!.

Ind i mellem leret vand og andre afbrydelser har vi ellers oplevet perioder med kanonfiskeri. Vi har næsten alle tabt en eller flere store fisk og adskillige mindre. Det er som om de kun dasker til agnene. Namsen er faldet jævnt siden torsdag. Der er mange laks i elven og vi ser jævnligt springende fisk.

Igår roede Jørgen og jeg en tur med de nye folk på Grande/Rodum. På min anden tur med Arne, fik vi en laks på krogen, som dog genvandt sin frihed efter ca.10 min. med et spring ud af vandet. Ærgerligt for os, for det var en tromletyk Bjøralaks på den rigtige side af 10 kg!. Arne nåede dog at blive træt i armen!.

Nu skal vi ned at se om vi kan fiske. Vi været på paniktur til Namsos idag, for købe wobblere og blink, så vi har noget der skal prøves. Er Namsen ikke klar tager vi nok i Bjøra.

Senere.........

Er lige kommet hjem fra Vold. En for os (Team#1) noget deprimerende aften. Vi mistede 5 fisk, hvoraf den ene var over 15 kg. Namsen er klaret op, men nu kommer der masser af regn igen. Vi frygter at den igen imorgen er uklar. Tullingerne kom til grilse-party i den nedre del af Vold og kom hjem med 4 stk af slagsen. Claus og Jesper tabte en laks på Engstad. Arne og Ole fiskede i Bjøra idag, men fik ikke noget. Frederik og Henrik fik heller ikke noget i aften.

27/6
Vi var tidligt oppe og nåede at fiske en 3 timer, før vi gennemblødte valgte at stoppe fiskeriet, da det samtidig var koldt og blæsende. Vi fiskede Grande/Rodum og tabte igen en laks! (Nu er det sgu lige ved at være for meget af det gode).

Der skal åbenbart nye folk til for Jesper og Claus landede en laks på hele 12,25 kg på Grande/Melhus hvor de fiskede på samme tid. Sådan skal det gøres!. Tillykke!.

Munk Jensens hold fiskede også godt denne formiddag og fik 10 laks ialt fra 2 til 12 kg fordelt på Vibstad, Musicboxen og Bertnem.

Jørgen og Sten har lavet stegt flæsk med persillesovs. Det har været et lyspunkt efter en eftermiddag, hvor det har regnet. Namsen er steget en meter og ligner en mudderende!. Vi venter på opklaring. Der venter dem der skal herop en elv fuld af laks og der kommer hele tiden nye fisk. Vi har ugen ud og håber vi kan nå et par gode dage endnu. Vi har alt i alt haft meget fint fiskeri med undtagelse af perioder med uklart vand på grund af de mange lerskred i Sanddøla.

Hilsen til alle!

1/7
Ja, så er det slut for i år, her kl. 12. De af os der har haft 2 uger kørte hjem torsdag aften. Vi blev enige om at vi havde godt af at slappe lidt af inden vi starter trummerummen igen på mandag. Vi har også fanget rigelig med fisk. De nye folk, der kom op i anden uge, har dog fisket til den bitre ende, da de er kommet godt igang og har fisket forrygende. Humlebien fløj i år!.

Der kom to gutter forbi, da vi var ved at pakke torsdag eftermiddag og jeg tror at det var nogle af dem der har mailet til os. Ærgerligt, for de kunne jo have fisket med de ledige både. Det kom vi til at snakke om efter de var kørt, og måske har Jesper og Claus fået fat i dem.

Jeg kan slet ikke overskue de sidste dage, men der kommer senere en beretning om hele turen i detaljer. Lige kan jeg opsumere de sidste dage med det jeg kan komme i tanke om.

Arne og Ole, samt Jesper og Claus dannede makkerpar og Henrik var i lære hos Frederik. Henrik smed nogle fisk, men havde indtil torsdag endnu ikke haft held til at lande nogen. De to bådhold gik virkelig til den og de fangede en hel del fisk på Engstad og Rodum. Tullingerne kom igen på Vold, da de på en time tog to 6 kg`s laks onsdag før spisetid. Team#1 trak igen nogle korte strå. Vi fiskede på Engstad en time før vi skulle skifte og krogede en stor laks på omkring 15 kg!. Den var kroget godt og nu skulle det være ovenpå alle de tabte fisk!. Det var en uforglemmelig fight. Den tog omkring 100 - 150 m i et langt udløb ned mod Melhus strygende umiddelbart nedenfor Engstad. Vi havde netop joket med at det ville være helt vildt at skulle nedover med en laks!. Den stoppede dog et stykke fra selve fossen, efter at Søren havde vendt båden for at følge efter. Den var ikke sådan at flytte rundt med, men den blev dog mere og mere medgørlig efter nogle hidsige udløb. Vi gik i land ved bådstedet og begyndte langsomt, at pumpe den ind mod land. Den havde flere gange vist sig i overfladen. Da jeg blidt, men bestemt ville pumpe den op til Sørens net, sprang linen!!. Farvel og tak!!. Den havde været omkring en sten, for linen var godt flosset. Laksen vandt igen over os!. Det var ikke nemt at acceptere i minutterne efter, men nu synes jeg det er helt fint.

Jeg besluttede at jeg ville sige farvel til Namsen og tage mig en solo-tur nedover Rodum kl. 24, hvor vi igen havde valdet. Jørgen ville med og det var en fornøjelse at ro på Namsen i en stille sommernat. Vi fik en grilse, som fik lov at gå op i Bjøra. Ved 2-tiden var der fast fisk igen og den var ikke medgørlig. Vi landede den på Ranum og det var en flot Bjøra-laks på 9 kg rent!.

Vandet var let faldende og Namsen var helt klar. Søren og jeg sluttede med en eftermiddagstur om torsdagen med en grilse, som blev genudsat. Vi tabte igen en og så mange fisk. Frederik fik på samme tid laks på 3 og 7 kg, og mistede en større.

Igen kan jeg sige, at forholdene er yderst fremragende til de der skal igang med at fiske de kommende dage. Der er utrolig mange laks i Namsen i år og man skal vist være mere end uheldig for ikke at få et tilbud. Garnfiskerne i fjorden har fornyligt fået fisk på 25 kg!. Den høje vandstand gennem længere tid med flom ind imellem, gør at det vælter op med fisk. Vi har ikke haft en eneste tur på elven i år, hvor vi ikke har fået fisk eller har haft tilbud!. Utroligt, men sandt. Så jeg kan kun sige knæk og bræk til de der kommer efter os. Det er simpelthen verdens bedste lakseelv i år og der fanges fisk på alle vald.

Jeg har læst artiklen i Fiske avisen om Åges både. Nu er det sådan, at en båd på Namsen primært skal være god at ro. Motoren er et hjælpemiddel, som er kommet til i nyere tid for at lette transporten tilbage efter endt fiskeri. Selvfølgelig går hækken ned, der gives gas og når bådene er lave ryger der nemt vand ind over hækken. Hvis man samtidig vejer meget, kan det være farligt. Det kan dog let modvirkes, hvis roeren under opturen flytter sig frem i stævnen. Man kan også tage det roligt og afpasse hastigheden, så der ikke kommer vand ind.

En god ting, er at tjekke båden inden man går ud, da der kommer mange forskellige brugere og ikke alle er lige erfarne. Bådene bliver ikke altid behandlet godt og ofte har vi set folk sejle med fuld kraft ind i sten og klipper, fordi de enten ikke tænker sig om eller er komplet uerfarne med omgang af motorer og sejlads i det hele taget. Vi har den erfaring, at hvis man blot siger det til valdejeren, at noget ikke er iorden, så bliver det lavet.

En træbåd, der har været på land i 9 mdr. skal ofte "trække vand" et stykke tid før den bliver tæt igen. Så kan man lige tjekke op med valdejeren om han har fået søsat bådene i god tid før premieren, så de kan nå at blive tætte.

Mange af roerne er efter den stigende interesse for Namsen ved at være godt trætte af "sportsfiskere", der tror de kan bestille en fisk, som man bestiller et hotelværelse. Selvom der er mange laks, er det ikke alle der fanger. Det er spillets regler og det kan der ikke ændres på. Det skal heller ikke være let, men når det så endelig sker, er det som himlen åbner sig!.

3/7
Den 30/6 fiskede Claus og Jesper på Engstad og krogede en stor laks. De turde ikke gå på skrænten med den og besluttede sig for at gå i land ved bådstedet på Engstad. Mest på grund af at de vidste, der boede nogen med et stort net!. De havde nemlig selv glemt både fangstkrog og net. Efter at have mærket styrken fra en stor laks i over et kvarter, begyndte Claus at pumpe den ind mod land. I mellemtiden var Jesper begyndt at filme og da Claus et øjeblik var uopmærksom på laksen, satte den wobbleren i en gren eller en sten. Og væk var den!. Det glæder vi os godt nok til at se på video!. Rart at se, de nye også kan!. He-he. (Godt ord, igen!). Efter at have sundet sig et stykke tid begyndte de atter at fiske. Akkurat som en rytter der er smidt af hesten, må op igen. For Claus og Jesper virkede det også og de kunne efter en god fight lande en laks på 7,5 kg!. Tillykke igen.

Henrik måtte lide den tort ikke at få nogen laks i år, men tabte dog et par stykker. Han er uden tvivl udset til noget større, sammen med Flensborg fra uge 25!.


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk