Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Turen(e) 2001

Turen uge 25 og 26 (15-30 juni)

Sidste års fiskeri sad også godt i vores erindring, da vi ankom til Overhalla i år og så de fine forhold. Og selvfølgelig steg forventningerne til ekstatiske højder. Vi ved af erfaring, at intet er givet når det gælder laksefiskeri, men alligevel var vi alle storoptimister den første dag vi skulle til fiskevandet. Det så også rigtig godt ud med fin vandstand, klart vand og fin temperatur. Den første fiskedag gik dog uden det store sus, som vi ventede og forventningerne faldt ned til et mere normalt niveau, som dagen gik. I løbet af de 2 uger vi var der, faldt vandet konstant og vejret var stort set som det er, når sommeren er bedst ved badestederne.

Tit har vi fået fortalt, at laksen ikke kan lide at passere skygger. En dag var vejret så fint, at laksene blev opdaget fra broen ved Hildrum. Her kunne vi så ved selvsyn konstatere det.En flok på 20-30 laks, ca. mellem 3-6 kg, krydsede rundt i strømmen under broen. Hver gang de kom for tæt på skyggen fra broen, blev de lidt skræmte og søgte efter et andet sted, at passere opstrøms. Et betagende syn!. En markfisker forsøgte sig fra båd, men kunne kun få laksene til at følge efter.
Laks ved Hildrum bro

Det var skønt at kunne fiske uden det store regnudstyr, som vi ellers for det meste oplever på den tid, men den store opgang af laks oplevede vi ikke i år. Vi syntes det var lidt mystisk!. Der kom små flokke, som kun var på valdene i kort tid, eller også gik de bare forbi og videre opover. Kendsgerningerne er såmænd nok, at vi ramte en vanskelig og lidt unormal periode i juni, for der blev ikke indvejet mange laks til børsen i perioden.

Perfekte forhold

Faret vild på Rodum!

Heldigvis kom der vand til de efterfølgende fiskere!. Da vi kørte hjemover var det ved at række op til regn. Som man kan se på billederne var der ellers vand nok, da vi kom og temmelig lidt da vi rejste. Begge billeder viser omtrent samme sted på Rodum. Manglen på sne i fjeldet er årsagen og kun regn kan tilføre vand til Namsen sommeren over.Vejret var fantastisk og det blæste ikke ret meget i lange perioder. Det gør det så lidt nemmere at registrere hvad der sker rundt om en. Det var ikke så mange fisk vi så, men der var masser af naturoplevelser. Ørnen, som bor i skoven ved Rodum, var meget aktiv i år og man kunne ikke undgå at høre, når den var i nærheden. Den var altid omgivet af udskældende fugle, når den kom for tæt på deres revirer. Også bæveren var meget aktiv og den kom ofte forbi, når vi fiskede.

Vi fandt hurtigt ud af at satse på aften, nat og morgenfiskeriet. Der var der størst chance for bådfiskerne. En af de første nætter vi fiskede (19/6) fik Søren og jeg en god oplevelse, som bragte tankerne hen på sidste år. Indenfor nogle timer havde vi kontakt med 5 laks, hvoraf vi dog kun fik den ene. Se Søren i aktion!. Ved et tilfælde havde jeg mobilen med, så jeg ringede til fiskekammeraterne, der var taget hjem. Per og Mogens kom hurtigt på plads og de fik også laks kort tid efter de havde lagt ud. Vi fortsatte fiskeriet et par timer, men det var ovre. Luften var kun 5 grader den nat, så det var tilsidst en kold omgang.

Dagen efter (20/6) var der også fint fiskeri tidligere på aftenen for bådfiskerne. Per og Mogens tog en flot 11 kilos på Rodum og senere en 4 kilos på Musicboxen. Søren og jeg fik to 5 kilos og havde flere tilbud i løbet af aftenen. Søren F. og Jan var svært uheldige og tabte samme dag en stor laks lige før den skulle landes. Resten af ugen var det kun markfiskerne, der kunne fange fisk. Der blev mistet en en del fisk af bådfiskerne og Søren F. og Thomas mistede en stor laks (10+) ca. 1 meter fra gaffen!
Laks i båten!

I anden uge tog min makker Søren hjem, da han havde vigtige ting, at ordne i forbindelse med sit arbejde. Jeg fik så min debut, som roer for nogle fiskere, der boede på Skogmo Gjestgiveri. Naturligt nok, var jeg ikke så meget sammen med dem fra holdet, så det er mest mine egne oplevelser med forskellige fiskere jeg kan berette om i denne uge. Heldigvis var der tid til at ro og fiske sammen med vennerne ind imellem.

Guest Rock med Jacobs backwater Som roer havde jeg bl. a. den store glæde at fiske Øvre Gartland, ved Guest Rock med en gut der hed Tom. Det var en oplevelse i sig selv og tankerne var ofte omkring Mr. Guests bedrifter på netop dette vald. Vi så mange laks, men de ville ikke tage. Bedre gik det, da jeg roede for ham på Rodum en tidlig morgen. Her krogede jeg en laks til ham, som viste sig at veje 9,2 kg. Han var en glad mand, da den lå på bredden og han syntes det var nok med 1 flot laks!.

Henrik fik hans første grilse i den uge. Han er jo kaptajnens lærling, så han fisker med mark. Vi fandt ud af vi ville prøve, at fiske med mark fra båd og vi tog en tur nedover Rodum, hvor Henrik styrede markstangen. Det gav ingen laks, men det var utroligt spændende, skulle jeg hilse og sige.

På en af de varme dage i uge 26, var det svært at lokke laksene til hug på noget som helst isenkram. Markfiskerne havde større held med fiskeriet og går man nye veje kan der ske ting og sager. Se Frederik i aktion. Jeg havde dog også held med et eksperiment fra båd. Med en 3 cm Rapala lokkede jeg en grilse på ca. 2,5 kg til hug. Den vandt dog sin frihed igen, da jeg tabte den ved afkrogning og krogede mig selv i stedet!.

Bedre gik det da Sten og jeg tog en tur på Rodum en af de sidste eftermiddage. Efter en halv times fiskeri krogede vi en laks. Den var i starten blid som et lam, men snart viste den styrke nok til at ryste os lidt. Vi regnede med den var omkring 5 - 7 kg.

Det var ikke meget vi så til den og det vi så, svarede til vores gæt, syntes vi længe. Det trak dog ud og på et tidspunkt måtte vi i båden, for at forsøge at vende laksen, der stillede sig i et hul. Så den var altså ikke helt lille!. Det hjalp, at få den væk fra den stærke strøm i hullet, hvor den kunne have holdt i timevis. Efter en 30 - 40 minutter med Sten, var den tom og jeg kunne gaffe en flot 11,5 kgs laks til ham. Den tog en Johansen sluk, som Steen selv havde valgt. Tak til Ikast-folkene fra Vold, for lån af gaf!
Sten med 11,5 kg laks!

Samme aften havde jeg aftalt med Jonar, at vi skulle tage en aftentur. Det var en meget hyggelig og lærerig tur og det var godt endelig at hilse rigtigt på Jonar, som også poster nyheder her på siden. Han er jo en meget erfaren herre og han trak lidt på smilebåndet, da han fik svar på hvor tyk line jeg fiskede med!. Han føler sig meget mere tryg ved at fiske med 0.45-0.50 fremfor 0.38, som jeg bruger. Det begrundede han med at tynd line lettere slides, hvis man får en lang fight med en storlaks. Det må jeg jo give ham ret i!.

Vi var ellers storoptimister efter eftermiddagens fangst og de fine forhold, men det blev ikke til laks for os den aften. Derimod overværede vi et sandt drama. En skallesluger-mor var med sine 5-6 unger kommet ud midt i Namsen, hvor der ikke var skjul i nærheden. Ørnen kom pludseligt, og slog ned efter hende. Hun formåede dog, at dykke lige før den fik fat og ungerne fulgte trop. Det nervepirrende optrin gentog sig 5-6 gange, før ørnen endelig gav op. Det var en lettet skallesluger-mor, der til sidst fik gemt ungerne imellem stenene på elveskråningen.

På falderebet, lykkedes det også for Michael, at få en laks. Han var ellers meget ihærdig, men først sidste fiskedag lykkedes det for Sten, at ro en laks til ham. Bedre sent end aldrig!. Den var lidt tam i fighten, så måske var det første gang, den holdt pause, siden den stod ind.

Som altid havde vi en kanongod tur og vi længes allerede tilbage til næste år!

Fangstrapport for uge 25 og 26

Dato Kl Fisker/Roer Vald Vægt Redskab Art
16/6 1800 Frederik Grande/Musicbox
5,9
Mark Laks
17/6 2030 Jan/Søren F. Grande/Musicbox
2,0
Bomber Grilse
18/6 1100 Frederik Grande/Vold 2,0 Mark Havørred
18/6 1000 Carsten Grande/Musicbox 3,5 Mark Laks
19/6 0100 Per/Mogens Grande/Rodum 5,5 Jurmu Laks
19/6 2400 Søren/Lasse Grande/Rodum 6,5 Bomber Laks
20/6 2100 Mogens/Per Grande/Rodum 11,0 Sluk Laks
20/6 2300 Per/Mogens Grande/Musicbox 4,1 Bomber Laks
20/6 2130 Søren/Lasse Grande/Rodum 5,0 Jurmu Laks
20/6 0145 Lasse/Søren Grande/Rodum 5,1 Bomber Laks
23/6 2330 Frederik Grande/Vold 4,0 Mark Laks
24/6 2300 Finn Grande/Vold 3,5 Mark Laks
24/6 1030 Frederik Grande/Vold 4,5 Mark Laks
24/6 1000 Henrik Grande/Vold 2,0 Mark Grilse
24/6 1500 Frederik Grande/Vold 4,3 Mark Laks
25/6 1600 Frederik Grande/Rodum 4,2 Mark Laks
25/6 0430 Tom/Lasse Grande/Rodum 9,2 Sluk Laks
27/6 1000 Frederik Grande/Rodum 5,6 Mark Laks
27/6 1200 Claus/Jesper Grande/Melhus 1,0 Bomber Grilse
27/6 1400 Lasse Grande/Rodum 2,5 Rapala Grilse
28/6 1000 Arne/Harry Grande/Vold 5,0 Sluk Laks
28/6 1615 Sten/Lasse Grande/Rodum 11,5 Sluk Laks
29/6 0700 Finn Grande/Rodum 1,8 Mark Grilse
29/6 1000 Michael/Sten Grande/Rodum 5,0 Sluk Laks

 


Premieren (1-3 juni)

Søren og jeg havde sidste år aftalt, at vi ville prøve premiere fiskeriet og det passede jo fint med pinsen i år. Det lykkedes os, at få 3 døgns fiskeri på Musicboxen og Rodum, men vi bestilte også allerede ved Åge, da vi kom hjem sidste år. En slags opvarmnings- og rekognoserings tur, før vores sædvanlige fiskeri i uge 25 og 26 på Grande Gård.

Vejret overraskede på vej op igennem Norge og da vi ankom til Overhalla. Det var fint og der havde været temperaturer på op til 27 grader. Det passede med Bjøra campings oplysninger, men ingen af de store vejrtjenester, der alle proklamerede kulde og regn!!!!.

Efter en køretur på 1000 km, hilsen på og klargøring af grej, var vi klar til at fiske 10 minutter før startskuddet!. Vi var enige om bare at prøve en times tid. Hvis vi fiskede hele natten, ville vi sikkert sove de to sidste dage væk!. Køreturen sad godt i kroppen og alt i alt, er 3 døgn ikke meget at have til rådighed. Vi blev jo straks grebet af laksefeberen og var hurtigt enige om, at vi faktisk ligeså godt kunne blive til uge 25!!!. Drøm videre!. Praktisk uladsiggørligt og det ville også blive svært at få fiskevand, for der var vældig mange fiskere på plads og efterspørgslen er øget betydeligt efter sidste års gode fiskeri.

Jeg er ikke helt klar over om han virkelig er så glad, eller det er mig han griner af! Vi "vandt" lodtrækningen og skulle starte midt på valdet. Premiere nattens 1½ times fiskeri var uden kontakt af nogen art og starten gik på Musicboxen stille af.
Vi kom først afsted ud at fiske godt over middag igen!!. Ca. kl. 17, huggede en laks på Jurmu'en. Det blev ret dramatisk, da jeg efter ca. 30 min skulle lande laksen for Søren. Et mirakel, at vi fik den!. Den kom godt nok i nettet, men den slog sig ud igen og wobbleren blev siddende i nettet!. Laksen faldt i vandet. Jeg smed nettet og tog laksen om haleroden. Selvom laksen var helt fri på en halv meter vand, nåede jeg at få godt fat. Da jeg så ville hive den op af vandet, gled jeg og gik helt under. Underligt nok, slap jeg ikke laksen og da det endelig lykkedes at komme op at stå igen, var hænderne stadig i et godt greb om haleroden. Søren var på pletten og den kom i nettet igen!.

Vi fik den aflivet og stod nu med en Bjøra laks på 10 kg/100 cm. Hvad betyder så en lille vandgang!. Den tog en af de nye Jurmu wobblere, som vi fiskede med på een stang.

Der var ingen hjælp at hente fra oven den næste dag og vi måtte igen sande Åges ord: Evigt ejes kun det tabte!.
Vi ville ellers godt have byttet, og istedet havde tabt den dagen før!. He-he. Nå, men Søren krogede en ordentlig krabat på Musicboxen. I et vældigt plask tog den sluken tæt på Verdens ende. Jeg var med det samme rystet og kunne også se den var noget større end dem vi normalt leger med!. Lidt efter kunne jeg også mærke det!. Vi ville gå i land på Verdens ende for at køre den i det rolige vand her, men laksen fortsatte nedover Rodum i vældig fart og jeg kunne ikke stoppe den. Søren måtte ro efter og først et stykke nedenfor øen stoppede den. Vi ville nu forsøge at presse den med ind i dødvandet bag øen. En bredside viste sig, da vi lagde pres på den for at vende den, men den var ikke til sinds at lade sig presse. Den blev stående et stykke tid og begyndte siden, at gå videre nedover i langsomt tempo. Vi måtte bare følge efter. Nedenfor os kom en båd op for lægge ud på Ranum foruden de 3, der allerede var igang.

Vi blev enige om at gå i land, da ingen reagerede på vores råb. Det gik også fint med at komme i land, men jeg kunne ikke holde den, og blot den lagde siden til, måtte jeg langsomt følge efter nedover. Pludselig slap krogen taget og det var slut!. Stor tomhed!. S-T-O-R tomhed. Det var ligeså slemt, at komme igennem den første time herefter, som første gang jeg tabte en laks!. Sådan er det bare, men hold fast hvor jeg dog alligevel ærgrede mig!. Da vi om eftermiddagen fortsatte fiskeriet på "boxen", huggede det på sluken igen. Denne gang blev det "heldigvis" kun ved hugget og vi nåede ikke engang at få grejerne ind, før den var væk igen. Trøstpræmien den dag var, at Dennis havde inviteret på andesteg ovre hos Werners folk. Den gjorde det så godt, at vi først kom igang igen ved 20-tiden og da turen stadig sad godt i kroppen, kørte vi hjem efter en økt uden kontakt.

Musicboxen "Boxen" ved perfekt vandstand!

Vi ville ellers tidligt op, da vi skulle køre hjem om aftenen næste dag, men kom dog først op kl. 8. Så kunne vi fiske til kl. 17, da der skulle pakkes og køres til til færgen i god tid. Det blev til 2 ture på Rodum, som gav en laks på 8 kg og 2 mistede. Det kan man jo ikke klage over. Vi mister stadig fisk på sluken, men heldigvis huggede den sidste laks på Jurmu'en, så den sad der. Efterhånden har vi store forhåbninger til denne wobler. Der var ikke bud efter bomberen, som vi også fiskede med!.

Resten af fisketiden fik Dennis fra Werners hold og på vej nedover ringede han og fortalte, de havde fanget en 6 kg's, allerede et kvarter efter udlægning, så det må siges at være i top.

Summa summarum var det en god tur, som langt overgik forventningerne om tidligt juni fiskeri, der tidligere har været mindre heldig for os. At det er for kort tid med tre døgn, når køreturen er så lang, måtte vi også erfare. Det hele bliver meget stresset og før man aner det, er man hjemme igen!. Vi glæder os til at komme tilbage i uge 25!.

Fangstrapport for Premiereturen

Dato Kl Fisker/Roer Vald Vægt Redskab Art
1/6 1700 Søren/Lasse Grande/Musicbox
10,0
Jurmu Laks
3/6 1600 Søren/Lasse Grande/Rodum
8,0
Jurmu Laks

 


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk