Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Jurmu vaaput
Lohi Jurmu

LohiJurmu Oy - er navnet på et lille finsk firma, der laver wobblere. Og som navnet antyder er det også laksewobblere!. Dem har vi efterhånden fisket med i snart 10 år, så de har bestået holdbarhedsprøven!. Som med så meget andet er der også med agn lidt mode i det fra sæson til sæson. Fanges der en stor laks på et bestemt agn et år, bliver det agn ofte et hit. Lige indtil den næste store laks tages på noget nyt.

Sådan var det til dels også med Jurmu, som vi fiskede meget med i starten og fangede utrolig meget med - så aftog det lidt - og som de stereotyper vi er, ledte vi straks efter noget nyt, der kunne levere varen. Men hver gang Jurmuen var tæt på, at skulle ud af favoritkassen, reddede den sig selv på målstregen ved at servere en laks!. Og meget ofte i situationer, hvor andre favoritagn ikke gav resultat. Så den er fast i boxen, for Jurmu kan et eller andet, som de andre ikke kan.

Jeg har før skrevet om dem her på siden, men jeg har vist aldrig skrevet en decideret test af dem. Så den kommer her!.


Jurmulaks anno 2001

LohiJurmu laver en 6 cm wobbler som kaldes for Jurmu, en 12 cm's der kaldes Ukko-Jurmu og en 3 cm der kaldes Hotta. Alle er håndlavede af balsatræ og testet i tank. Gennemgående stålwire sikrer, at laksen ikke render nogen steder med en del af wobbleren. Jurmuerne kan justeres, som de fleste andre wobblere, ved at nørkle lidt med øjet. Hvis man har mod, snilde og tålmodighed kan skeen varmes op og bøjes til en anden vinkel, men pas på - det kan gå helt galt!.

Om Jurmuen - den vi har fisket mest med - påstås det, at den rillede krop udsender vibrationer i vandet svarende til en lille fisk i samme størrelse, men korrektheden af den påstand har vi endnu ikke testet!. ;-)
Wobblerne er gennemprøvet i Tana, Lainio og flere andre elve i det nordlige og har her leveret imponerende fangster af laks. Bl. a. en laks på hele 27 kg i 1999.

Jurmuen går knaldgodt - også selvom den ikke slår så hårdt. Den eneste ulempe ved det er, at den af og til kan være svær at overvåge. Forstået sådan, at det kan være svært at se på stangspidsen om den går rigtigt. Det afhænger selvfølgelig også af stangtypen, hvor let det kan ses, men er den fri af skidt og har man testet gangen, kan man regne med den fisker!.


Een af jurmu-favoritterne - kaldet "fasanen"

Fiskes der meget med den samme favorit, bliver lakken på et tidspunkt så medtaget af laksebid, at balsaen begynder at suge vand. Da vil man opdage at wobbleren begynder at gå lidt sløvt. Så er der ikke andet at gøre end at købe en ny - eller lade den tørre - helt! - og give den en gang lak

Hvordan tester man en wobbler?. Ved at kigge på den og prøve den af! - er kvaliteten i orden?. Er det ordentlige materialer den er af lavet af og monteret med?. Går den godt?. Kan den justers og kan den fange noget?. Er den en fryd for øjet og kan vi lide det vi ser?. Det sidste spiller nok også lidt ind når vi skal vælge i butikken!. Men til alle spørgsmål kan vi kun svare: Ja!. Krogene på Jurmu kan ved første øjekast se lidt spinkle ud, men fabrikanterne anbefaler disse kroge!!. Jeg kan ikke huske hvad de hedder, men de ER holdbare og kroger bedre end nogle store jern, der har ofte også har tendens til ofte at "vandre" sig løs. Husk også, at vægten af krogene har afgørende betydning for wobblerens gang.

Jurmu er en kvalitets wobbler - med sjæl!. Fordi den er håndlavet - og med en flot finish. Det er nok tvivlsomt om det er det alene, der får laksene til at hugge på Jurmu, men få laks til at hugge, det kan de. Og ofte de helt store, som det ses herunder.


Jurmu Tiikeri stod for største i Namsen 2009. Foto: Heilong

Også i Namsen, kan den tage de helt store laks, og det kan Ragnar og Tor tale med om. De landede nemlig 2008's største laks i Namsen på hele 24,7 kg, taget på Øvre Vibstad med en Jurmu i farven Tiikeri. Se Største laks 2009.

At Jurmu kan tage store laks er ikke kun en eengangs forteelse. Det er sket mange gange i Tana, at Jurmu'en har slået til mod de helt store laks. Her et et par af dem.


Raimo Raatikainen med laks fra Tana på 27 kg (Jurmu Katka)


Tuure (fabrikant af Jurmu) og makker med laks på 24,4 kg


Svømmevideo af hvordan Jurmu opfører sig i vandet. Justering af Jurmu er en let sag - se evt.justeringsvejledning her.:


Tjek Jurmu ud på: http://www.lohijurmu.fi/

Wobbleren er efterhånden godt kendt ved Namsen og G-sport i Overhalla har et stort udvalg.


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk