Website design, Bannerdesign

Menu
 
Fangstdata

Statistik

Søgning 1999-2016
Søgning - SÆSON
TOP 30 1997-2021
Årets STØRSTE


Afstøbninger, Guiding og wobblere

Wobbler tuning

For at opnå optimal gang, og det afhænger jo af hvor der fiskes, kan det betale sig at tune/justere/tilpasse wobbleren til de faktiske forhold. Tuning af wobblere er ikke svært, når blot man husker at være meget omhyggelig og gøre i små skridt ad gangen.


Primær Tuning - Tuning med næseøje

Næseøjet kan bøjes op eller ned for at påvirke hvor meget udslag wobbleren skal have (1.2). Når du bøjer det nedad, vil du få større udslag. Bøjes det op, fås mindre.

Fiskes i meget hurtigt strømmende vand, kan næseøjet bøjes op for at få en mere stabil gang.
Går wobbleren med den ene side opad, eller hælder til den ene side, kan det rettes ved at dreje næseøjet lidt til siden i samme retning som den hælder til (1.1).
Jo længere næseøje, jo nemmere tuning, men samtidig også mere følsom. Pas også på ikke at skade lakeringen ved næseroden.

Sekundær Tuning - Tuning med ske

Alle wobblere kan justeres omhyggeligt ved at bøje skeen (2). Er det koldt må skeen ikke bøjes, uden at varme den op (for eksempel i en kop varm kaffe - brug aldrig lighter etc.). For at undgå at den knækker, bør skeen ikke bøjes i ekstreme vinkler gentagne gange.

Tuning af skeen følger de samme principper som ved næseøjet. Ned = større aktion. Op = mindre aktion.

 Specielle tilpasninger - "Søgning" og "Vrik"

Søgning = wobbleren går ikke bare som efter en lige streg (det gør de fleste maskinlavede købewobblere), men trækker ud til siderne skiftevis fra den ene side til den anden. Evt. med pludselige udfald.
Tuning til søgning, kan kun gøres i strømmende vand. Det grundlæggende kan gøres i en tank, men wobbleren vil opføre sig forskelligt alt efter de reelle forhold. Så grundlæggende tuning i stillestående vand og derefter fin-tuning i strømmende vand.

Søgning kan ofte opnås ved at dreje lineøjet nedad således at størstedelen af massen i wobblerkroppen er over det punkt, hvor linen trækker i wobbleren. Hvis dette ikke giver nok, kan den vandrette del af skeen bøjes opad.

Det grundlæggende princip i at påvirke den uforudsigelige gang, er at gøre wobbleren ubalanceret.
Dette kan gøres ved at dreje det bageste krogøje til siden (3). Dette vil forskyde massens centerpunkt lidt og gangen skal nu korrigeres ved at dreje lineøjet sidelæns.
Nogle wobbler modeller har skeen limet en lille smule skævt på for at opnå en uregelmæssig gang. Andre har indbygget lidt vægt i kroppen

At en wobbler vrikker, betyder at den drejer sig om sin længdeakse, så den viser sine sider. Vrik kan påvirkes ved at dreje bugkrogøjet sidelæns (4).
Drejes begge krogøjer, kan det ofte give helt unikke kombinationer.


To wobblere - med ens tuning - alligevel svømmer de forskelligt?

Der er mange faktorer, der kan påvirke en wobbler. Kroppen af træ, der er formet eller modificeret individuelt ved hjælp af håndværktøj, kan ikke være helt ens. Massefylden af træ er forskelligt, fra sort til sort, og i to tilsyneladende ens stykker træ af samme sort, kan massen i selve træet også være ujævnt fordelt.

Placeringen af metalwire i kroppen, der anvendes til øjerne, ligesom vægten af den, kan variere. Skeens placering er måske også lidt forskellig fra den ene til den anden. Alle håndlavede wobblere er "personligheder" på en eller anden måde og helt unikke - og hver enkelt wobbler må tilpasses individuelt.
Du har sikkert prøvet at have en wobbler, der bare kunne fange laks - og en ny af samme slags, der ikke kunne.

Det er små marginaler, der afgør om wobbleren går som du vil havde den til, så det er altafgørende at være omhyggelig og tålmodig med tuningen. Du har sikkert nogle wobblere i kassen der ikke går godt, eller er holdt op med det, som du egentlig gerne ville bruge. Prøv at give dem en gang tuning.

Denne guide er lavet af producenten af Murto wobblere, Petri Rantanen, og hvis du har spørgsmål om Murto wobblere eller tilpasning af gang, er du velkommen til at kontakte ham. (murtovaaput@gmail.com)

Oversat til dansk af Google. Lasse Laursen har korrigeret oversættelsen og tilføjet enkelte punkter.


Nyt fra:

Namsen.dk

-gruppe

Laksefiske i NVD


NVGF


Copyright - namsen.dk